Haber Detayı
12 Nisan 2024 - Cuma 00:27
 
BELEDİYE'NİN GÜCÜNÜ ABARTMAYIN ARKADAŞLAR
Uzunca bir sohbetimiz oldu sevgili Muammer Güneş'le umarım bu sohbetimizin bir yararı dokunur okura.
RÖPORTAJ Haberi


Seçimler oldu bitti.

Sonuçlar herkesçe malum artık, CHP Üstün Dönmez’ le şeytanın bacağını kırdı ve ipi göğüsledi.

 

İlk defa Kırkağaç CHP dedi.

 

Ben’de ortalık durulsun bir ondan sonra bu, seçimin sonucunu mütevazi bir yazım konusuyla duyuran adamla konuşayım istedim.

 

Evet 29 Mart günü “Adayların Bizi Temsiliyet Durumları Nasıl” başlığıyla yaptığı haberle seçimlerden 2 gün önce bu günkü sonucu yazdı. Dolaylı yolla Üstün Dönmez 1. sırada Kırkağaç'ı alıyordu. 

 

Sohbetimi sizler için sevgili Muammer Güneş’le yaptım. Aslında yayınlamadığım bir sohbetimiz daha vardı ancak birkaç nedenle onu yayınlamadık.

 

Olsun şimdi yapalım o zaman.

 

E.D.-Ağbi 29 Mart 2024 günü yazdığın o rakamlar neydi? Üstün Dönmez 1. Durumdaydı nasıl bu sonucu alabildin? Sen seçimi 2 gün önceden yazdın demek yalan olmaz. Ne diyeceksin?

 

M.G.- Evet Emirhan seçimlerden önce konuşmuştuk ama o sohbeti bitirip yayınlanacak hale getiremedik. Bu benim işlerimin yoğunluğundan kaynaklandı. İzmir’de işim gereği çok yoğundum, senden özür dilerim. Bu sohbet onun devamı olsun bari.

O haberin paylaşımın da bir yerde Metin Simavlı arkadaşımız “abi İYİ Parti Kırkağaç’ta yok gibi görünüyor… Bir de anket olsa elimizde” diye yazmıştı, bende ona iyi ya çıkar İyi Parti oranını dağıt seçimin kazananını görürsün, demiştim.

Kuşkusuz ben kahin değilim. O sonucu bilgiyle buldum. Dileyen herkes bulabilirdi. Belki de bir çok insan bulmuştu ama bizim gibi yayınlama şansı yoktu.

Bu sonuç bir önceki seçimler de de alına bilir miydi? Bence alınabilirdi. Çünkü AKP bu kadar başarılı olamazdı, başarısı yaptıklarından değil, karşısında yapılması gerekeni tam yapamayanlar ve bir çok adil olmayan yöntemi başarıyla uygulamasından dolayı mümkündü. Ve öylede oldu.

 

Rahmetli Kayadipli’den dinlemiştim; (Yalanla doğru dünyayı tur atmak üzere bahse girerler, doğru daha ayakkabısının bağcığını bağlamadan, yalan gelir ben dünyayı tur ettim der.) diyordu. Buda tam olarak AKP nin 22 yıldır iktidarı nasıl aldığını bana özetliyor.

Sonuç olarak toplumun tercihlerini tahmin etmek için bilimsel yol ve yöntemler insana yardımcı olabiliyor.

 

E.D.- Bundan önceki seçimleri de alabilirdi dedin, bunu biraz açarmısın?

 

M.G.- Açalım. Bundan önceki 2019 yerel seçimlerin de Kırkağaç’ta 2 dönem başarısı mumla aranacak bir adaya karşı hem ittifak, hem de kariyer olarak iyi bir adayla yola çıkılmıştı. Şerif Ozan arkadaşımız hem genç, hem de mimar olması değerliydi. Ama başaramadılar sebep neydi peki? Öncelikle sebeplerin başında henüz mazot, 45 tl. ye gelmemişti, kıyma 550 tl. de değildi. Dolar 32 tl değil 1 dolar 6.25 tl. idi. Emekli maaşları asgari ücret karşısında bu gün olduğu gibi uçurumla açılmamıştı. Ama buna rağmen Kırkağaç’ın objektif durumu halka yansıtılsaydı bu mümkündü. Elbette tek başına Kırkağaç özeli bunu açıklamaz.

Bu güne bakarsak elbette o güne karşın daha elverişli doneler var tabi.

 

E.D- Bu günün en etkili olanı nedir peki?

 

M.G.-Öncelikli olan ülkede ki ekonomik çöküntü ama bunun yanında Özgür Özel faktörü. Özgür Özel Manisa’yı çekim merkezi yaptı. Bunu daha önce kurultaydan hemen sonra yazmıştım biliyorsun.

 

E.D.- Evet anımsıyorum. Bana konuşmuştun. Bunu çok net hatırlıyorum. CHP Belediyeleri alabilir mi bilemem ama CHP örgütleri Manisa’ya çok hizmet akıtacaklar demiştin. Hatta ben bu öngörüne katılıp CHP yöneticileriyle Manisa’ya gitmiştim. Sanırım beni de sen önermişsin onlara doğrumu bu abi?

 

M.G.- Doğrudur o gün için henüz aday belirleme aşamasındaydı süreç. Seni ben önermiştim o görüş alışverişinin olduğu gece (1). Neyse devam edelim. O gecenin ayrıntılarını gerektiği zaman yazarız. Şimdilik gerek yok. Manisa’nın Türkiye’de çekim merkezi olması Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı olmasından dolayı ülke insanımızın alışkanlığıdır. İzmir’e komşu olması ayrı bir artısıdır Manisa’nın.

 

Bunu görmemek mümkün mü, yeter ki biraz toplum davranışları konusun da bilgin olsun.

Böbürlenme sayma ama bizde bu toplum için çok zaman harcadık, bunu göremezsek yaşamışlığımızın boşuna olduğu çıkar ortaya. Yaşamı boşa harcamadık genelde.

 

E.D.- Peki Kırkağaç şimdi CHP’li Belediye Başkanı Üstün Dönmez’le ne yapar?

 

M.G.- Bu erken bir soru bence. Üstün Dönmez’le Kırkağaç Belediyesi İsmail Gedüz’lü Belediye olmayacağı çok nettir. Benim açımdan Kırkağaç Belediye Başkanlığı seküler olması nedeniyle Üstün Dönmez’le hiç ön yargılı olmayacaktır. Üstün Dönmez dua da edecektir, birasını da içecektir. Öncelikle dinle, imanla kandırmayacaktır insanları. Yanlışı olmayacak mı olacaktır elbet. Ama sağır ve dilsiz olmayacaktır eminim. Mezarlıkta da olsa bile insanları ayrıştırmayacaktır eminim. Kendine ve ailesine “anıt mezar” yaptırmayacaktır en azından. Bakacağız, göreceğiz.

 

Yanlışı olunca yazarız kuşkusuz.

Yalakalık yapmayacağımızı bilir o.

Doğruya doğru, eğriye eğri demek işin onurudur.

 

E.D.- İnsanımız çok uzun yazıları okumuyor ne yazık ki ağbi. Ama son bir soruyla bitirelim bunu. Dün seçim mücadelesi içinde olmayanlar bile, bu gün belediyede işe girmek için birbiriyle mücadele ediyor. Gerek Manisa’da, gerekse Kırkağaç’ta bu durum nasıl atlatılacak dersin?

 

M.G.- İşte burada akılcı davranmak bu işi çözebilir. Halkı toplayıp bu konuda ondan yardım alınırsa bu iş çözülür. Tabi açık ve şeffaf olanlar bunu başarabilir. İşte burada CHP ye geçen belediyeler öncelikle aldıkları belediye bütçesini ve geçmişe dönük bütçe harcamalarını halka doğru ve inanılır biçimde sunmalılar. Belediyeler kadro olarak sınırlı sayıda elaman barındırabilir. Sonsuz insan istihdam etmek gibi bir şansı yok. Ancak istihdam yaratmak gibi bir yetkisi de var. Bunu başarmak ise tek başına belediye başkanını aşabilir. Kaldı ki Manisa gibi, Kırkağaç gibi on yıllardır ihmal edilmiş kentlerde tek başına belediyeler bu işin altından kalkamaz.

Üstün Dönmez sihirbaz değil.

15 yıldır ihmal edilmiş üstelik merkezi iktidardan hiçbir değerli destek alamamış Kırkağaç’ı bir günde huzura erdiremez. Kırkağaç maalesef ki geçmiş dönemlerde verdiği kararlara bu gün katlanmak zorun da. İşsizliği hafifletecek kaynak yaratmak için zamana ihtiyacı olduğu kadar halkın doğru düzgün desteğine de ihtiyacı var. Bu desteği halkın sağduyusu ve yönetime katılımıyla aşabilir ancak.

 

Bilinçle bir araya gelmiş halkın gücü elbette çok değerlidir. Ama ihmal edilmiş bir kitleyi kontrol etmek de bir o kadar zordur. Onun için Üstün Dönmez bu zor süreci ancak halkla beraber aşabilir.

 

Mahalle temsilcileriyle organize edilecek mahalle halk toplantılarıyla bu sorunları çözebilir.

 

Bunların örnekleri çokça yaşandı. En son örneğini Tunceli’de yaşadık.

Onun için Kırkağaç’ın dışarıda çok değerli insanları var. Onların bu konularda çıkarsızca Üstün Belediyeciliğine yardımcı olmaları gerektiği konusunda yazdım ben. Üstün Başkan’da bu talebi iyi yönetirse bu kaos sürecini başarıyla geçer diye düşünüyorum.

 

Sonucu hep beraber yaşayıp göreceğiz.

 

E.D.-Teşekkürler ağbi sohbet için.

 

Emirhan DUMAN

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: BELEDİYE'NİN, GÜCÜNÜ, ABARTMAYIN, ARKADAŞLAR,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1