Yazı Detayı
20 Ekim 2021 - Çarşamba 17:16
 
GÖKÇEKLERİN PİYASASI
Murat Ağırel
murat.agirel@hotmail.com
 
 

Bugün size Melih Gökçek döneminde yaşanan bir peşkeş olayını daha anlatacağım.

Daha önce belediye iştiraki olan Belbeton'un özelleştirmesini anlatmıştım.

Şirket, 12,5 milyon dolar teklif veren Murat Genç isimli birine satılmıştı.

Şirket özelleştirildikten sonra belediyeden 2012-2017 tarihleri arasında toplam 27 ihale almıştı. İhaleler toplamı ise 1 milyar 568 bin TL idi.

Firma sahibi Murat Genç tanıdık bir isim. Şöyle tanıdık; Osman Gökçek'in çocukluk arkadaşı…

Aynı zamanda Osman Gökçek ile birlikte Osman Gökçek'in darp cezası aldığı kavgada yanında bulunan arkadaşı.

Milletin malının arkadaşa kıyak durumu yani…

Ankara Büyükşehir Belediyesi bu konuda suç duyurusu yapmıştı.

Neyse biz bugünkü konumuza geçelim.

BELYA özelleştirmesi…

Yaklaşık 47 milyon lira geliri olmasına rağmen 9 milyon liraya satıldı. Yetmedi satıldıktan hemen sonra belediye tarafından firmaya 24 milyon liralık bir ihale daha verildi.

Anlatayım…

Ankara Basın Yayın ve Sanat Tesisleri İşletmecilik San. Tic. A.Ş.'nin kısaltması olan BELYA A.Ş. ABB bağlı şirketlerin ortaklığıyla 1991 yılında kurulmuştu.

2009 yılı başlarından itibaren BELYA'nın en önemli faaliyet konularından biri, açık hava reklam mecraları işletmeciliğiydi.

Şirket belediyeye milyonlarca liralık gelir getiriyordu.

E bu memlekette meyve veren ağaç satılır…

Sonuç olarak 2011 yılında BELYA'nın özelleştirilmesi ile ilgili çalışmalar başlatıldı.

Fakat 2011 yılında başlatılmış yoğun özelleştirme çalışmalarına rağmen, 10 Ocak 2012 günlü iki ayrı kira sözleşmesiyle BELYA'ya yeni/çok geniş reklam alanları verilmiş.

Özelleştirilmeyi daha cazip/kârlı hale getirmek için(!) ABB tarafından uygun fiyatlarla BELYA'ya kiraya verilmiş bu alanlar.

Hoop bir gün sonra İlbak Holding'e bağlı firmaya, 12 Ocak 2012 günlü iki sözleşme ve 10 yıl süre ile kiraya verilmiş…

Üstelik kiraya verilmiş olan reklam mecralarının kiraya verilmesi işlemlerinde ihale yöntemi uygulanmadığı gibi ilan vb. yollarda açıklık/rekabetin tesisi de sağlanmamış.

Ne güzel değil mi?

Özelleştirme ihalesi öncesinde açıklık ve rekabet ortamı ortadan kaldırılmış. Yapılacak ihale önemsiz hale getirilmiş.

Özelleştirme yapılacak ama alacağınız firmaya tahsis edilmiş reklam alanları zaten 10 yıllığına başka bir firmaya kiraya verilmiş olsun.

Kim bunu göze alıp ihaleye girer?

Sadece kiralamayı yapanlar değil mi…

Öyle de olmuş.

Özelleştirme ihalesi de, ilan mecraları kiralamış olan İlbak Holding'e bağlı şirket üzerinde kalmış.

Bu konuyu İlbak Holding'in sahibi Murat İlbak'a sordum.

Yerim kalmadığı için yanıtlarını bir diğer yazıda aktaracağım. Satışın ve rakamların normal olduğunu, böyle birçok ihale yapıldığını söylüyor. Kamuoyunu bilgilendirmeye açık oldukları için geniş geniş yanıtlarını vermek istiyorum.

Konumuza dönersek…

2011 yılında 1.8 milyon TL, 2012 yılında ise 2.5 milyon TL net kâr eden firmanın satışı; Özelleştirme Kanunu'ndaki "ekonomide verimlik artışı, kamu giderlerinde azalma sağlamak veya taşınmazları değerlendirmek suretiyle kamuya gelir elde etmek" şeklinde sayılmış amaçlarla nasıl örtüşür anlamak imkânsız.

Devam edelim…

Belediyenin görevlendirdiği değer tespit komisyonu tarafından şirketin net aktif değeri 6.7 milyon TL'ye indirgenmiş nakit yöntemine göre ise değeri 10.3 milyon TL olarak belirlenmiş.

Bu rapor doğrultusunda da özelleştirme ihalesi yapılmış.

İhale ilanı yapılmamış, rekabet ortamı kapatılmış ve sonrasında şirket hisselerinin tamamı, blok satış yöntemi ile 9 milyon 18 bin TL bedelle MOBİLTEM adlı firmaya verilmiş…

Düşünün, 128 üst geçit ve 58 adet alt geçit köprü alınlıkları ve 1786 adet otobüsün iç ve dış yüzeylerindeki reklam alanlarına sahip bir şirketten bahsediyoruz.

Özelleştirme bedeli olan 9 milyon TL aslında sembolik bedel, çünkü BELYA sadece kiraya verdiği bu yerlerden satışın yapıldığı yıl 4.1 milyon TL kira geliri elde etmiş.

Dahası da var…

Sözleşme bitim tarihlerine kadar (7,5-10 yıl süre ile) devam edecek ve TÜİK endekslerine göre her yıl artırılması gereken bu gelirler özelleştirilen şirkete bırakılmış.

9 milyona satılan şirketin ne kadarlık geliri özel firmaya bırakılmış biliyor musunuz?

46 milyon 762 bin TL!

Diğer bir anlatımla 27 aylık kira geliri farkı karşılığı özelleştirme yapılmış.

Durun canım daha bitmedi…

Özelleştirmeye rağmen ABB yetkililerinin şirket yönetiminde temsil/karar hakları devam ettirilmiş. Yani özel firmanın bünyesinde üst düzey belediye bürokratları varken belediyeden milyonluk ihaleler alınmış.

Özelleştirildikten sonra bile şirket, 2013-2017 yıllarını kapsayan dönemde ABB nin "Basın Merkezi İşletilmesi Hizmet Alım İşi İhalelerini" almaya devam etmiş. Bunun karşılığında (KDV dahil) 24 milyon 390 bin TL olan hizmet alım ihaleleri şirket tarafından üstlenilmiş.

2017 yılı sonunda açılan ihale ise, Melih Gökçek'in istifası üzerine göreve başlamış olan Mustafa Tuna döneminde, "ihale dokümanında yer alan belgelerde ihalenin yapılmasına engel olan ve düzeltilmesi mümkün bulunmayan hususlar" nedeniyle ihale günü olan 8 Kasım 2017 tarihinde iptal edilmiş.

Ne güzel değil mi?

Konu sadece parada değil. Seçim dönemlerinde o reklam panolarını sizce kimlere tahsis ediliyor?

Yazının devamı için lütfen tıklayın

 

Murat AĞIREL (YeniÇağ)

 
 
 
Etiketler: GÖKÇEKLERİN, PİYASASI,
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı