Haber Detayı
30 Mayıs 2021 - Pazar 09:43
 
ASBEST NEDİR 3 VE SORULAR
3 Bölüm yayınladığımız yazı dizisi çok dikkat çekmesede halkımızın sağlığı açısından son derece önemlidir.
SAĞLIK Haberi



  1. Kanser Önleme Konusunda Bilgilendirme Çalışmaları

 Kanser beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalıktır. Dünya genelinde de kanser hastalığının yükü her geçen gün artış göstermektedir. Yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, kanserojen maddelerin tespiti ve gerekli önlemlerin zamanında alınması oldukça önemlidir.

Hızla ilerleyen endüstri çağında kanserojen tartışmaları her geçen gün artmakta ve kamuoyunun gündemini meşgul etmektedir. Son yıllarda kanserojen maddeler aynı zamanda global endüstriyel ürünler üzerinde de ciddi tartışmalar doğurmaktadır. Bu tartışmaların bir kısmı gerçek bilimsel veriler ışığında olmak ile beraber, bir kısmı ise kanıta dayandırılamayan ve bir takım çıkarlar doğrultusunda hizmet veren hipotezler şeklindedir.

Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi, kamuoyunun gündemini meşgul eden ve kanserojen olma ihtimali olan her konuyu, en kısa sürede gündemine alıp, yurt içi ve yurt dışı ilgili kurum, kuruluş ve bilim insanları ile birlikte değerlendirmek ve kamuoyunu bilgilendirmek ile kanunen sorumludur. Bu nedenle, tüm bilim insanlarımızın kanserojen olma ihtimalini yüksek olarak gördükleri başlıkları ellerindeki veriler ile Kanser Dairesi’ne iletmeleri durumunda ilgili konu en kısa sürede gündeme alınıp, gerekli incelemeler yapılacak ve değerlendirme sonuçları hakkında kamuoyu da bilgilendirilecektir.

Bilimsel veriler ve teknoloji her geçen gün hızla gelişme göstermektedir. Kanserojen şüphesi olan etkenler hakkında hazırlanılan raporlar, rapor hazırlanma tarihi için geçerlidir. Kanser Dairesi, ilgili bilimsel verileri düzenli takip etmek, daha önceden yayımladığı raporları tekrar güncellemek ve kamuoyuna en güncel ve en doğru bilgiyi ulaştırmakla sorumludur.

Bunun dışında her gün yüzlerce yeni molekül gerek kanserden koruma gerekse kanser tedavisi açısından gündeme gelmekte ve araştırmalara konu olmaktadır. Bu moleküller için yeterli veri olmaması, araştırmaların preklinik ve hayvan deneyleri aşamasında kısıtlı kalması veya insanlarda beklenen olumlu etkilerin gözlenmemesi dolayısıyla ancak bir veya ikisi tedavide yerini alabilmektedir. Bu nedenle bilimsel verilerde güvenilirlik ve doğruluk sağlanana kadar araştırmalar devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi de bilimsel gelişmelerin yakın takipçisi olmaya devam etmekte ve kamuoyunu bu konuda güncel verilerle bilgilendirmektedir.

Yazı dizimizin tüm bölümlerini https://sagligim.gov.tr/kanser/kanserden-korunma/902-asbest-ve-kanser.html sayfasından aldık. Temel bilgileri sizlerle paylaştık. Okunma sayısına bakınca kimseyi çok ilgilendirmediği ortada. Ancak gelecek kuşaklarla beraber bu gün yaşayanlarıda yakından ilgilendiren bir sağlık problemidir bu.

Bu durum da biz görevimizi yerine getirmiş olmak için son bölüme aşağıda ki soruları sorarak konuyu dikkatlerinize bırakacağız. Kuşkusuz konunun takipçisi olacağız.

Soru 1- Kırkağaç içme sularında asbest li boru kullanıldı mı? ( Bunun kullanıldığını biliyoruz. 1980 lerden sonra yasaklanmış olmasına rağmen İller Bankası bu konuyu örtbas ederek, Kırkağaç içme suyunu asbestli borularla sağladı. )

Soru 2- Sonrasında 40 yıl geçti, şimdiye kadar bu boruların ne kadarı değiştirildi? O günden bu güne Belediye Başkanlığı yapmış olanların hayatta olanları ( Ölmüş olanlara Allah’tan rahmet diliyoruz) bu konuda kamuoyunu aydınlatabilirler mi?

Soru 3- Sadece Belediye Başkanları değil, bu konu ile ilgili herkese çağrımızdır. Gelmiş geçmiş İlçe Belediyemiz Meclis Üyelerimiz, lütfen kamuoyunu bu konuda bildiklerinizle aydınlatırmısınız?

Soru 4- Atık arıtmadan çıkan sular nereye gidiyor?

Kırkağaç TV M.Güneş

Asbest Nedir 1 ?

Asbest Nedir 2 ?

KAYNAK : https://sagligim.gov.tr

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: ASBEST, NEDİR, 3, VE, SORULAR,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1