Haber Detayı
06 Haziran 2021 - Pazar 14:15
 
AYIPLI MAL NE DEMEKTİR
Yani tüketiciye sunulan bir ürün “objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması” durumunda Ayıplı Mal sayılmaktadır.
SAĞLIK Haberi


Kanunla Açıklanan Ayıplı Mal Ne demektir?

23/2/1995 tarihinde kabul edilen 4077 sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN, 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Kanunun 86 ncı maddesiyle yürürlükten kaldırılıp yerine Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN’un 1. Bölüm ‘Ayıplı Mallar’ başlığı altında ‘ Madde: 8 (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.’ Diye tanımlanır.

Yani tüketiciye sunulan bir ürün “objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması” durumunda Ayıplı Mal sayılmaktadır.

 

Yine aynı Kanun’un aynı başlığı altında

 ‘Ayıplı maldan sorumluluk’

MADDE 9 – (1) Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.

(2) Satıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin satış sözleşmesinin akdi anında düzeltilmiş olduğunu veya satış sözleşmesi kurulma kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içinde olmadığını ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmaz.

 

İlgili Kanun’un ‘İspat Yükü’ başlık lı

Madde: 10 (1)  Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.

 

(2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.

 

(3) Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. Bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. Teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. Bu ürünlere, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Yine aynı kanunun ‘Zaman Aşımı’ başlığında Madde:12 (3) Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz. Diyor.

Yukarıda yazdıklarımın bütününü ‘28 Kasım 2013  PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835’ den okuyabilir ve hatta digital  ortamda https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/11/20131128-1.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Buna göre gelelim sorularımıza; ( Kırkağaç İlçesi içme suyu ile ilgili yetkililere sorduğumuz sorulara, yalnızca E. Belediye Başkanı Sayın Rıza Kayadipli’den açıklama geldi. Ki bu çok önemlidir. Sorumluluğundan dolayı Kırkağaç Halkı adına kendisine teşekkür ederiz. Diğer ses ise Kırkağaç Gençliğinin siyasi bir kolundan geldi. İyi Parti Gençlik Kolları Başkanlığı. Başka kimseden ses gelmedi. İyimser olarak görmediklerine inanmak istiyorum. Henüz böyle bir sorunu dile getiren soruları duymadılar diyeceğim) Şimdi sorularımıza geçebiliriz. (Özellikle Hukukçuların dikkatine demek yerindedir.)

 

Yetkili Kurumlara Saygı ile arz olunur;

Soru 1: İçme suyu, piyasaya sürülen bir ürün müdür, yoksa hayrat mı?

 

Soru 2: Eğer parası karşılığında satılan bir ürün sayılırsa , söylendiği gibi asbestli borularla tüketiciye satılıyor olması, ‘Ayıplı Mal’ satışı kapsamında sayılır mı?

 

Soru 3: Büyükşehir yetkilileri Kırkağaç’lı tüketicilere bu konuda bir açıklama yapmayı hala düşünmezler mi? Bu iddia doğru yada yanlış demek için ne beklenir ki?

 

Soru 4: İçme su borularının döşendiği  1985 yılın da, yüklenici firma sözleşmesinde boruların asbestli olduğuna dair bir madde var mıydı? Varsa kim onay vermiş? Yazmamışsa neye göre fiyatlandırmış?

Soru 5: İlçe Sağlık Müdürlüğü bu iddialar hakkında ne yapmalı?

 

Soru 6: Manisa ilçelerin de İçme Suyuna Dayalı Kanser Vakaları hakkında bir rakam var mıdır? Yoksa böyle bir istatistiki belge bulundurmak onların görev alanına girmez mi?

 

Soru 7: Atık Su Tesislerinden arıtılan su nereye kullanılmaktadır? (Önceden de sormuştuk. Tarımsal sulamada kullanılabilir mi?)

 

Sorularımın Kırkağaç Halkını bilgilendirme adına cevaplanmasını ısrarla istirham ederim.

Muammer Güneş

 

 

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: AYIPLI, MAL, NE, DEMEKTİR,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1