Haber Detayı
04 Şubat 2022 - Cuma 23:42
 
KÖY ENSTİTÜLERİ
Genç Öğretmenin gözü ile Köy Enstitüleri. Semih İçsel yine yapmış yapacağını, enine boyuna bizim dilimizden yorumlamış Köy Enstitüleri ni.
EĞİTİM Haberi


Günümüz Eğitimi ve Köy Enstitüleri
Sevgili Okuyucular Selamlar!
 
  Kendimi ‘’köylü’’ olarak tanımlayan ben, bugün köylü milleti için çok büyük önem taşıyan bir kurum olan Köy Enstitüleri üzerine bir yazı yazacağım, hem de günümüz eğitimine değineceğim. 
 
 
"Delikanlı sen ne anlarsın bu işlerden bırak bu işleri" diyebilirsiniz. Lakin ben, geleceğin bir öğretmeniyim.
Ben, eğitim üzerine konuşmayacaksam ya kim konuşacak dersem, sizlere yanlış bir kelam söylemiş olmam öyle değil mi?
 
Neyse haydi bakalım ufaktan bir giriş yapalım.
 
Yalpalarsam elimizden tutarsanız sevinirim.
 
O, nasıl olacak sorusu kafanızda canlanmış olabilir?
 
Makalemin altında  altında yorum kısmına düşüncelerinizi belirtirseniz sevinirim.
O vakit daha güçlü ayağa kalkarım.
Haydi bakalım uzun lafın kısası şöyle giriş yapalım…
 
Köy Enstitüleri Türk tarihin de yer almış bir çok aydınların yetiştiği, günümüze ışık tutan insanların hala daha, bizlere rehberlik etmesini sağlayan kurum, o kurum…
 
Kimler yetişmedi ki bu kurumlar içerisinde… Talip Apaydın, Fakir Baykurt, Sami Gürel, Osman Bolulu, Cemal Yıldırım ve daha nicesi
 
Bu yazarlar sizce biz gibi mi eğitim aldılar? Çantayı sırtlarına alıp, kalem defteri koyup, kulaklarında kulaklıklar, öğretmenleriyle dostane bir yaşam sürerek mi okullarına gittiler...
 
Evet diyenleriniz varsa güldürmeyin beni derim ben sizlere…
 
Köy Enstitüleri hakkında en öenmli eserlerden bir tanesi ‘’Köy Enstitüleri Yılları’’ adlı eserdir.
 
Talip Apaydın öyle ince ayrıntılara girerek anlatmıştır ki, o eserde Köy Enstitülerini, inşaatlarda çalışmış hemen yakınımızdaki Savaştepe Öğretmen Okulu şuan ki, Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi’nin yapımında çaba harcamış biridir.
 
Viyolin çalan öğretmeninden rezil olan biridir. Atatürk’ün ölümünü dahi hatırlayan birisidir Apaydın. Sormak istiyorum ya sizler çocuklarınızı günümüzde inşaatlara sürmek ister misiniz? 21. YY da yaşıyoruz devir teknoloji çağı ne inşaatı ne tarlası dersiniz yanlış mıyım? Devam edelim öğretmenler olarak bizler çocuğunuza bir nebze kızsak ne yaparsınız?
 
Cimer var Meb var arkanızı bırkmam diyorsunuz değil mi ? Haydi bunların hepsini bir kenara bıraktım ya ‘’Atatürk’’ şuan küçücük bir çocuğu karşınıza alın bakalım Atatürk’ü biliyor mu?
 
 
Ne yapacak Atatürk’ü Semih geleceğe bakmalıyız geleceğe diyorsunuz ama ben size şunu söylemek istiyorum. ‘’ Geçmişini bilmeyenler geleceğe emin adımlarla ilerleyemezler.’’  Devam edelim biz öğretmenler ne kadar nitelikliyiz? Örneğin  bir köye atandığımızda o köyde ekin ekebilir, sürüm yapabilir, ekini toplayabilir, kışın soğuğunda sobaları yakabilir miyiz? Ne sobası soba mı kaldı? Ne tarlası ne bağı her şeyi ithal alıyoruz  bırak bu ayakları diyorsunuz doğru değil mi? Ben işimi yaparım bakarım keyfime diyenlerde sanırsam ağırlık içerisinde ama o yıllarda ne uygulanıyormuş biliyor musunuz?
 
 
Köy Enstitüsünde okuyan kişi zooloji , tarım, inşaat, matematik , felsefe , astronomi gibi nice alandan dersler alıyorlarmış.
 
 
Mezun oldukları zaman devlet onları köyleri gönderdiklerinde çok cüzzi bir miktar maaş veriyorlarmış diyormuş ki falanca mevki falanca arazi devletimize ait oraya ekebilir sürebilir işleyebilirsin elde ettiğin gelir senindir. Ne kadar değişik bir  şey diyor olabilirsiniz ama bu sayede hem devlet, hem köylü hem de öğretmen kazanıyor hem de öğretmen çağın ilerisinde bir eğitim alıyormuş. Biraz daha ilerlemek istiyorum aslında epey şeyine değindim ama bu işi kimler yaptığına değinmemiştim.
 
 
Bu eser aslında Atatürk’ün eseridir. Evet yine Atatürk çıktı karşımıza… Atatürk halkının kalkınmasını istiyor, üretmeninin artırılması gerektiğine inanıyordu,  bilinçsiz bir nesil istemiyordu.
 
 
Türk Öğün Çalış Güven diyen bir liderin halkıyız biz, böyle bir eğitime karşı olması veyahut bu  uğurda mücadele etmesini beklemek yanlış mı olur? Çalışmadan yorulmadan üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce onurlarını sonra  özgürlüklerini sonra bağımsızlıklarını sonra geleceklerini kaybeder diyen bir lider sizce bu kurumlara katkı sunmuş olamaz mı?
 
 
Atatürk’ün getirttiği John Dewey’in düşünceleri doğrultusunda bu kurumlar kurulmuştur lakin kurumların kurulmasında Atatürk ebedi aleme göç etmiş. Bu kurumların kurulmasında İsmet İnönü, Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç ön planda yer almış ve birden çok kurumun yapılmasında vesile olmuşlardır. Yukarıda saydığım koşullar doğrultusunda nesillerin yetişmesine vesile olmuşlardır. Bu kişileri rahmet ve şükranla anıyorum .
 
 
Hani Mahzuni Şerif bir şarkısında da diyor ya 
‘’At ölür meydan kalır vay yigit ölür şan kalır.
Kör olası dünyada vay can gider zaman kalır.’’
 
Bu kişilerin siyaset sahnesinden birbir ayrılması sonrasında bu kurumda tek tek günden güne zayıfladı Günümüz öğretmenleri ve öğrencileri son söylediğim Atatürk’ün söz doğrultusunda yabancı kültürlerin etkisiyle sömürülüyor ve bağnazlık tavana çıkmaya devam ediyor. Yok edilişe doğru gidiyoruz. Eğitim alanında yapılan çalışmalar tek tek incelendiğinde fark edeceksiniz nerede bulunduğumuzu okuduğunu anlamayan, dört işlem becerisi gelişmemiş, kendinden bir haber olan bir nesil geliyor.
 
 
Sadece uluslar arası çalışmalarda değil günümüz üniversite sınavından tutun lise giriş sınavlarına kadar bunlara değinebiliriz. 140 puanla üniversiteye yerleşen bir nesil Türkiye’nin her  yerinde bir bölüm milyonlarca genç işsiz niteliksiz akademisyen ve öğretim elemanından eğitim almış eğitimden bir haber olan üniversiteli genç…
 
 
Son olarak ise çok uzatmadan  nasıl kapatıldı bu kurumlar neden kapatıldı sorularının cevabı bariz ortada…
 
‘’ UYMADI,AMERİKA’NIN İŞİNE’’ Burada noktalıyorum. 
 
Bu yazıyı okumak için vakit ayıran tüm herkese teşekkür ediyorum.
 
Sağlıkla kalın..
Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: KÖY, ENSTİTÜLERİ,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı