Haber Detayı
24 Ekim 2021 - Pazar 14:25
 
VAN DEPREMİ
Emirhan Duman 10 yıl önceki Van depremini yazdı.
MAKALE Haberi


13.41 23.10.2011 Yer Van Erciş.
Bundan tam 10 yıl önce Van’da büyük bir deprem oldu. Kandilli rasathanesine göre merkez üssü olan Tabanlı Köyünde 9.0, Richard ölçeğine göre 6.6 ölçeğinde olan bu deprem, zemini gevşek alüvyon verimli arazi üzerine kurulan Van’da 601 kişinin ölümüne sebep oldu. 
                                         
Deprem o kadar etkiliydi ki Van Gölünün kıyı şeridinde değişimler ve toprak çatlakları oluştu.
Yapılan birçok analiz ile Van şehrinin çakıllı, killi ve gevşek zemin olduğu görülmüştür. Hatta bazı bölgelerde yeraltı su kaynakları zemine 2-3 metreye kadar mesafede gözlemlenmiştir. Zemin etütü yapılmadan yapılan bu evlerde yıkılmalar, oturmalar görülmüştü.


Deprem sonra yapılan acil yardım ve afet koordinasyonda tüm Türkiye’den itfaiye ekipleri, askeri birlikler, polis ekipleri, AFAD görevlileri ve birçok gönüllü bölgeye geldi. Oluşturulan afet koordinasyon birimleri en çok ihtiyaç duyulan eşyaları kamuoyuna sundu. Telekominasyon şirketlerinin yetersiz gelmesinden dolayı AFAD sms hattı kuruldu. 


Çevre iller ve ülkelerde hissedilen bu deprem mahkumların cezaevinden firar etmesine, doğalgazın kesilmesi gibi bir çok olumsuzluğa sebep olur. 


Türkiye Cumhuriyeti tüm yardım taleplerini reddeder ancak Azerbaycan, Bulgaristan, İran talep beklemeksizin yardımlarını gönderir.


Her afette ve depremde halk tarafından bir simge aranmaktadır. Van depreminin ise simgesi 14 günlük olan ve 46 saat sonra enkazdan çıkarılan Azra bebek olmuştur.


Van depreminin üzerinden tam olarak 10 yıl geçti. Biz halk olarak bu depremlere mani olunamayacağını öğrendik. Ülkemizde bulunan deprem konusunda profesyonel kişiler profesörler sadece deprem zamanlarında ekranlara çıkarıldı. Sadece canımız yandığında görüp dinlediğimiz bu kişileri depremden belli zaman sonra hemen unutup gittik.


Ancak hayat bize şunu gösteriyor ki o günden bu güne defalarca depremler oldu ve insanları kaybettik. Göz göre göre gelen bir İstanbul depremi var ve biz hala buna odaklanmıyoruz. Binalarımız zemin etütü, malzeme analizi yapılmadan yıllarca inşa edildi. Hala da bu şekilde inşa edilmeye devam ediyor. 


Devlet her defasında kentsel dönüşüm yapılacağını çürük binalar yapılmayacağını söylese de, para tatlı geldiği için yapılan bu binaları imar affı adı altında resmileştirip para kazanmasına bakıyor. Bir de bunun üzeri depremlerde ne kadar samimidir bilinmez ancak önlemler alınacağını söylüyorlar. 


Biz hala yeni önlemlerin ve yeni çözümlerin aranacağına dair ümitlerimizi yitirmemek istiyoruz. Ne kadar bu afetlerin yaşanacağını bilsek de temennimiz artık canlarımızı yitirmemektir. 
Son olarak Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın demeciyle kapatalım:
"Yani yoksulluk ne kadar fazlaysa deprem o kadar yakındır. Depremde zaten yoksullar ölür, zenginler ölmez” dedi.

Van depreminde canını yitiren 601 kişi başta olmak üzere afetlerde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza KIRKAĞAÇTV ailesi olarak Allahtan rahmet diliyoruz.

Emirhan Duman

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: VAN, DEPREMİ,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı