Haber Detayı
03 Ağustos 2022 - Çarşamba 12:33
 
TOPLUMUN MAYASI TÖREDİR
MAKALE Haberi


İnsanlık tarihi en ilkel dönemlerden günümüze gelene kadar milyonlarca olay ve dönemlerden süzülüp geldi. Dönüp geriye bakıldığında tarih ve tarihe ait söylenceler insan yaşamına değer katacaksa o değerler en insani olanlardır.

 

Kurtuluş Savaşı en yakın tarihimizin bize anlatacağı gerçek değerlerle doludur. Birisi var ki bu olay bu gün kendi insanımıza yaşattığımızı bize ve tarihimize yakışmayan acı bir tablo gösteriyor bize. Döneminin yüksek komutanlarından Çevik Bir'e ve onunla beraber cezaevine tıkılan yaşı kemale ermiş komutanlara yapılanlara karşı, utanç duyulacak bir hikaye yazılacak ileride, buna inanıyorum, böyle düşünüyorum.

 

Bu günkü muktedirler yarın ne olur bilinmez. Ama gördüğüm şu ki; dünkü muktedirlerin bu gün acınası durumları. Onlarda dönemlerinde bu güne benzer yaşadılar. Astıkları astık, kestikleri kestikdi. (Kötüye benzemek iyi değildir.)

 

Alınacak derse dönecek olursak İzmir'e doğru püskürtülen işgalci Yunan ordusu komutanlarına ve dünyaya verilen mesaj bize önemli bir mirastır. Bu büyük adamların onurlu davranışları insalık tarihine de mirastır.

 

Esir düşen Küçük Asya Orduları Komutanı Yunanlı General Trikopis ve II. Yunan Kolordusu Komutanı General Digenis'in Uşak'ta Türk Kuvvetlerine esir düştükten sonra 
Türk Ordusu Başkomutanı'nın karşısına çıkarılışında ki asil ve mert bir davranışı düşünüyorum. Atalarımız bize "düşmana bile insan gibi davrancaksın" alışkanlığını miras bırakmışken bizim (suçu ne olursa olsun) kendi komutanlarımıza reva gördüğümüz bu mu olmalı?

(Hikayenin tamamı Atatürk Ansiklopedisi adlı web sitesinde. Okuyabilirsiniz >>>)

 

80 yaşını geçmiş koca koca adamları vicdanlarda tartışmalı yargı kararları ile cezaevlerin de çürümeye terk etmek...!


Bizim geleneklerimizde bu tür bir ceza yoktur.

 

Onları o, dönemlerde yargılayamayan yada yargılamayanların yargılanmadıkları bir mahkeme kararı adil olabilir mi?


Nerede o dönemin muktedirleri ?

 

Aşağıda ki fotograf benim vicdanımı yaraladı. Ve bu yazıyı kaleme aldım.
Yazık, bizim insanlık tarihine düştüğümüz bu nota.

Umarım yarın bu günün muktedirlerine daha insani davranırlar.
İnsanlık tarihi iyileri unutmaz !


* "İyilik iyidir...!"

"İYİLİK İYİDİR" Bir Bektaşi mezar taşı yazısından alınmıştır.

 

 

 

M. Güneş yazdı

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: TOPLUMUN, MAYASI, TÖREDİR,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı