Haber Detayı
13 Haziran 2021 - Pazar 17:15
 
Şair Eşref Tiyatrosunu Kurduk
1972 yılında "Kırkağaç Şair Eşref Tiyatrosu"nu kurduk.
MAKALE Haberi


NE YAPTIK

  İnsanlar yaşadıkları çevreye değer katmak isterler. Bu istek insan yapısının en doğal yanıdır. Değerler arttıkça, yaşamın kalitesi de yükselir

   Kırkağaç insanının yapısında çok güzel, karakteristik yanlar vardır. Yıllardır hep birlikte yaşamanın ortaya koyduğu bir değerler sistemimiz  vardır.

   Gençliğimiz de biz de bir grup Kırkağaç'lı gençler , ilçemizde kültürel bir çalışma yürütmek için çaba gösterdik.

   Mehmet Yakıt, Cidal Elgün, Nilgün Yıldırım, Ahmet Arı, Ahmet Süvari, Mehmet Dereli ve Ünsal Erçetin'den oluşan grubumuzla ve Mehmet Yakıt'ın özel çabalarıyla;1972 yılında "Kırkağaç Şair Eşref Tiyatrosu"nu kurduk.

   O yıllarda Kırkağaç Orta Okul Müdürümüz rahmetli Narman Demirçınar hocamız bize, kucak açtı. Okulun sahnesinde hazırlanmamız ve oyunları burada sahneye koyabilmemiz için, her türlü desteği verdi. Okulun edebiyat öğretmeni Ahmet hocamız da oyuncu olarak, bizi destekledi.

   Aziz Nesin'den, Cahit Atay'dan ve Orhan Kemal'den oyunlar hazırladık. Kırkağaç, Gelenbe, Akhisar ve Soma'da oyunlarımızı sahneye koyduk.

   Dönem, Adalet Partisi dönemi. Kırkağaç'da belediye, Adalet Partisinde. Belediye Başkanı siyasi olarak, oyuncu arkadaşlara babaları aracılığı ile baskı yapıyor. "Bıraksınlar o tiyatroyu" diyor. Bazı arkadaşların babası belediyede çalışıyor. Bazılarının da devlet memuru Ama arkadaşlar baskılara boyun eğmedi ve oyunlara devam ettiler.

   İlk oyunu sahneye koyduğumuz gece, açılış konuşmasında; Kırkağaç'lı yöneticilere eleştiri getirdik. "Niçin Şair Eşref'in adı Kırkağaç'da, bir sokağa dahi verilmedi ve niye Şair Eşref anma programları yapılmadı?" diye...

   Şair Eşref, Türkiye'nin bir değeridir. Zamanın Osmanlı yönetimine başkaldırmış bir aydındır. Şair Eşref'in doğup büyüdüğü şehir olan Kırkağaç'da, doğmak ve büyümek bir onurdur.

   İşıklar içinde uyusun.

 

 

 

 

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: Şair, Eşref, Tiyatrosunu, Kurduk,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı