Haber Detayı
23 Kasım 2022 - Çarşamba 21:51
 
ÖĞRETMENLERİMİN SEVGİSİYLE
Genç Öğretmenin İlk Öğretmenler Günü ne dair ilk yazısı...
EĞİTİM Haberi


Merhaba!

 

Yarın 24 Kasım Öğretmenler günü Benim mesleğimdeki ilk öğretmenler günüm. 

 

Bir yandan mutluyum bir yandan hüzünlüyüm.

Mutluluğum bir masadan kalkıp diğer masaya geçmek.

Bir statü kazanmak.

 

Hüznüm ise eski günlerdeki gibi çocuk olamayacağım. 

Bugün, bugüne mahsus bu yazıyı ilk defa yazıyor olmamı sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Bu öğretmenlik günü hakkında ve öğretmenlik hakkında üç beş şeye değinmek istiyorum. Üç ay tatiliniz var, haftada iki gün tatil bayram tatil, kar tatil, yağmur tatil diyenlere itafen şunu sormak istiyorum ilk baş;  Kolay mı sanıyorsunuz cidden  öğretmen olmayı?

 

Şehir yerinde akıllı tahta, köyde bir beyaz tebeşir, siyah bir tahtadan ibaret mi sanıyorsunuz siz öğretmenliği?

 

Değildir arkadaşım, hiç kolay değildir. Emin olun bir adım atın o, sınıfa farkedersiniz kendinizin bambaşka birisi olduğunuzu. Her an size bakan yüzlerce göz, seni dinleyen binlerce kulaktır, öğretmen olmak. 

"Öğretmenler işe gidiyorum demez. Okula gidiyorum der." sözünü anlamanızı isterim. Bizimkisi iş değil, bizimkisi idealdir. Yaşama biçimidir.

Okulda, yolda, her yerde içimizde bir ses var yakamızı bırakmaz. Bırakmasın zaten.

Öğretmenim lütfen ama lütfen gör onları, duy onları. Çünkü onlar inan sensin, biziz, ötekiyiz, berikiyiz, kısacası biz öğretmen olarak  kocaman bir toplumuz.

 

Anadolu' da köylüyüz şehirde şehirliyiz biz onlarla yaşayan onlarız, yüzleriz, binleriz, milyonlarız… 

 

Yeminler olsun ki bu öğretmenlik birikmiş tecrübeler asla değildir. Bu öğretmenlik var ya, belki 40 sene, belki 50 sene sürecek son nefesine kadar sürecek ve sürekli birikecek ve birikmeye devam ettiren tecrübelerdir. yani  her an, şaşmaktır, hayret etmektir. Öğretmen aynı zamanda en hızlı ve kibirsiz öğrenendir. Bakmışsın harf öğretemediğin adam bir anda sana bambaşka bir hünerini gösterebilir.

 

Velhasıl ona öğretirken öğrenmek, öğrenirken de öğretmektir. 

 

Öğretmen olmak nedir biliyor musunuz?

 

Çocuk olmayı sürdürebilmektir öğretmenlik.Bence aslında da budur.

 

Benim büyük özelliğimde bu bence "çocuk" olmaktır. Oyun oynarken coşmak şarkılar söylemek yerinde duramamakır.

 

Fakat yaş ilerliyorken bile  çocuk olmadan büyük olmaktır.Yaşlanmadım ben de derken, baktıça yarınlara aşık olmak,  sevdalanmaktır.

 

Öğretmen olmak var ya ne hoştur biliyor musunuz?

 

Ansiklopediler aranılan bilgileri bulmak hakikati dile getirmektir.

 

Saf olmaktır.

 

Kâğıt gibi bembeyaz  olmak...

İşte o tatillerle bize bakmak ne kadar yanıltıcı bir bilsen...

Bir bilsen cancağzım sen tatille bir tutuyorsun ya bizi, oysa ömür kuş misali uçup gidiyor fakat başka neye benzetiyorsun bizi toplamak, çarpmak, bölmek, çıkarmak mı sandın öğretmen olmayı?

 

Emin ol onlar en kolayı.

Öğretmen var ya bir hayata dokunmaktır. Problem çözmektir, hem de çözümü olmayan problem dahi olsa. Sayı gibi sonsuz, bir gibi mükemmel olmaktır öğretmen olmak.Solda sıfır olmaktır karşılıksız, sırf öyle olması gerektiği için, solda sıfır olmak. Kök içinde kare, kare içinde kök olmaktır, derinlemesine.Eksi birle birin kardeşliğini algılayabilmek, sıfırın boş olmadığını anlayabilmektir öğretmen olmak. Eşit kümeler olmaktır, denk kümelerin olabileceğini de anlayarak. Matematik olmaktır öğretmen olmak. Çünkü matematik hayatın öteki adıdır.

 

Hayat olabilmektir, hayat bilgisi olmadan.


Velhasıl bu öğretmenliği ben söyle tanımlayayım kendi dilim döndükçe. Ufaktan girelim asıl konuya 
Çorbada tuz, gönülde sohbet olmaktır. Dertliye şifa, dertsize vefa olmaktır. Ağlarken gülen, gülerken de ağlayan olmaktır. Öyle insanüstü çabalarla değil, basit ve yalın olabilmektir. Karmaşıkken duru, duruyken karmaşık olmaktır. Sözü söz, özü öz olabilmektir öğretmen olmak. Hayatta ne varsa o olmaktır. Çünkü dersimiz hayattır. Çünkü aslolan hayattır. 

 

Bu düşünceler doğrultusunda sürç-ü lisan ettiysem affola.
Ben şunu dile getirim ben aşk adamı değilim. Lakin ben mesleğine aşık bir adamim. Mesleğimle alakalı her şeyi ince eleyip sık dokuyan biriyim. Neşeliyim, sevecenim, dinamiğim, yılmak bilmeyen biriyim. Yorulmak benim kanımda yok.
Bugün bilgisiyle daima bizlere yol göstermeye gayret edinen  üstat, sevgili dostum ve yoldaşım  Barış Hocamın Necip Fazıl'dan  attığı şiirde de belirttiği üzere 

Tohum saç, bitmezse toprak utansın!
Hedefe varmayan mızrak utansın! 

Hey gidi Küheylan, koşmana bak sen!
Çatlarsan, doğuran kısrak utansın! 


Bizimle hayatı paylaşan; bize hayatı öğreten, birey olma çabasında yol gösteren tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.

 

 

                     TEKZİP

 

                     22 Kasım 2022 tarihinde KIRKAĞAÇTV.COM adlı internet sitesinde bana ait olan ‘Kolay mı Sandın Öğretmen Olmayı’ adlı yazım web site yazarınız Semih İçsel tarafından ‘Öğretmenlerimin Sevgisiyle’ adıyla büyük bölümünü izinsiz ve ismim kullanılmadan kullanıldığını tesbit ettim.

                     Hukuki haklarım saklı kalmak üzere durumun düzeltilmesi adına bu tekzip metninin sitenizde aynı yerde ve aynı büyüklükte yayınlanmasını talep ediyorum 17.05.2023

 

                Mustafa DURAN

 

                   

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: ÖĞRETMENLERİMİN, SEVGİSİYLE, ,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1