Haber Detayı
15 Mayıs 2021 - Cumartesi 23:39
 
MERHABA
Bütün sırlar ‘ahretlik’ lerle paylaşılır, mezara kadar saklanır.
MAKALE Haberi


         ‘İlle’n Gızı Olmek Vamış!
 
     "Çocuk" olmakla  "çocuklu"  olmak arasında geçen en kısa zaman dilimidir eskilerde genç kız olmak.
      Terli su içme , üşütme, sobaya değme  öğretilerinden hızlıca geçilen, misafir gelince de; misafir geldi kapıyı aç, kolonya dök, kahve yap, çay demle, bulaşıkları yıka talimatları ile “Yaptığın bana, öğrendiğin sana” stajyerliğine… 
      Kırkağaç'ta gün erken başlar yaz-kış. Sabah saat 10 'a kadar tüm işler biter,  kapı önleri daha bir özenle süpürülür.  Radyo başında  'arkası yarın'  kaneviçelere dantellere ilmek olur sessizce. 
      Öyle ergenlik, buluğ çağı gibi asri  (modern ) hastalık hiç bilinmez. İçi sıkılır ya da başı ağrırsa, mahallenin nefesi en kuvvetli abasına gidilir.  Okunur, üflenir, e başka çare olmayınca da mecburen turp gibi olunur. 
     Bütün sırlar ‘ahretlik’ lerle paylaşılır, mezara kadar saklanır. 
     Bir de "ille" (el âlem) denilen bir insan ırkı vardır. Her an onların ağzına sakız olabilirsin veya kendine güldürebilirsin. Bu 'ille' ırkı ,  halının altında ki tozu, mutfaktaki bulaşığı, dolaptaki çarşafını, yüklükteki yastığını -yorganını,  yemeğe fazla kaçan tuzu anında görebilirler. Bu 'ille' n mutlaka kızları vardır.  Hiç tanımazsın ama bilirsin.  Bütün işleri bir çırpıda bitirirler. Hiç yorulmazlar. Annelerine asla 'hayır' demezler.  Bu gıcık kızların çeyizleri çoktan bitmiştir,  yedekleri bile hazırlıyorlardır. E tabi ‘ille’n kızı bu kadar marifetliyse, senin ondan eksik olmamak gibi bir mecburiyetin olur.
     Okuyan kızı çoktur Kırkağaç'ın,  gurbette. İnsanın çocukluğu anayurdudur.  Bu yüzdendir belki  çoğu dönmüştür memleketine. En az okuyanı 5'i bitirmiştir. Sevgilileri olmaz,  sevdikleri olur. Kibrit kutusuna sığan büyük aşk,  mahallede duyulursa Kırkağaç 'a sığmaz dedikodusu. Çoğunlukla sevdiğine varamaz,  ne motor arabası ne de tütün tarlası yoktur sevilenin.  Sonralarda "ekmeğini elinde getirip, karnında götüren" damat adayları revaçta oldu Kırkağaç’ta. TEK’çi, MADEN’ci. 
     Cumartesi - Pazar kapı önüne, pencere camına yaklaşılmaz. Perşembe Pazarı’na ancak söz, nişan, düğün alışverişi yapılacaksa çıkılır. Kaynanalar, görümceler, eltiler, baldızlar, çok bilmiş komşular.  Ordu gibi girilir dükkanlara, tütün veresiye alınır çıkılır. Evde tepsilere serilir alınanlar yedi düvele gösterilir. 
     Öyle her zaman kıyafet alınmaz, lale çamı, bayramlar, yakın akraba düğünleri dışında. Mandamlı Ali 'den alınan basma,  büyüklere 'don' ,  gençlere fistan.  Terzi hanım bilir kime ne yakışır. Modeller değişebilir ama stil tek 'adam yanı'.  Koca mahallenin kadınları, kızları hep bir örnek giyer belki de bu yüzden severler eşitliği…
Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: Nuray ARTIŞ
 
Etiketler: MERHABA,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı