Haber Detayı
25 Mayıs 2021 - Salı 21:15
 
KIRKAĞAÇ KIZLARININ BABA OCAĞI VATANIDIR
Dedeye ulaşmak için nineyi, babaya ulaşmak için anneyi köprü yapmak gerekir.
MAKALE Haberi


Kırkağaç 'ta hemen hemen her ailede HİYERARŞİ  (ast -üst ilişkisi ) hakimdir. Dedeler ve nineler söz sabihibidir. Onlardan olur almadan hiç bir yere gidilmez,  alış veriş yapılmaz, karar alınmaz. 
     Dedeye ulaşmak için nineyi,  babaya ulaşmak için anneyi köprü yapmak gerekir. Bu sistemde cinsiyet önemli değildir.  Değişmez kurallar herkes için geçerlidir. 
      Fakat babalar ve kızlar arasında hiç dile getirilmeyen ama her iki tarafında koşulsuz kabul ettiği bir anlaşma vardır. "Kızı babasının sarığını öne egdirmeyecek ,  baba da kızını telli duvaklı gelin edecek ve ömrü yettiğince koruyup kollayacak. " . 
Babalar kızlarını çok ama gizli gizli gözleriyle severler. Bağırıp çığırmazlar kızlarına. Aynı oda da anneyle haber gönderirler yanlışını düzeltsin diye. 
      İçerlenip ,  bir köşede kahveye giden babanın arkasından hem için için söylenip,  hem (sarışınsa) saman çuvalindan , (esmerse ) kömür çuvalindan düşürüp giden gerçek ailesinin nerelerde olduğunu düşünüp ağlar.  Duruma derhal el koyan anneler dudakları uçuklatan  ille 'n kızlarının babalarını anlatır. 
İşe güce gitmeyen ' evde aşşama gadaa annanan, gonu gomşuynan gavga iden, analarını döven emme övey ana getirip gizlarina eziyet ittiren ' adamlardır bunlar. Bu kadar kötü huylu tek tanıdıkları vardır.  J.R Ewing ( Ceyar ).   Elinde peşkirle kahveden dönen baba ayakta karşılanır,  sessizce ağlayıp şükrederler. Çünkü babaları onların gözünde artık Babby Ewing dir. 
      Sabah kalkarken bulsalar bir kaşık suda boğacaklari ille'n gızlarına  hayırlı bir nasip bulsunlar da evlenip 'Ceyar bubalarindan ' kurtulsunlar diye dua ederek girerler yatağa.  
İlle 'n gızları yuva kuracakta kendileri ne olacak diye pek düşünmezler. Nasıl olsa mahalledeki işgüzarların bu duruma el atacaklarını bilirler.
 
Osman Yarba'dan alınan asma kilit  "Keman Dede'nin" yatırında ezberdeki bir -iki duayla açılır,  Kürt bakkaldan mum yakılır,  gelsin nasipler. 
Daha garanti olsun diye hıdrellezde çamurdan damat yapılır alkışlarla evde kalma tehlikesi olan kız evine getirlir. Hıdır ile İlyas 'İn bazen bu durumu yanlış anlayıp gelinlik kızı olan annenin gebe kaldığı olmuştur. Bunu sıkça tecrübe ettikleri için işi şansa bırakmayan işgüzarlar lale çaminda Sarıkız 'a çaput baglattırıp  gelecek dünürcülerin kapıda çarpışmasını beklerler.
 
     İlle'n kızlarını bilmem ama bizim kızlar o zamanlarda radyoda çalan "bu kadar yürekten çağırma beni / bir gece ansızın gelebilirim " şarkısını aşk şarkısı olarak dinlememislerdir. "Ayşe 'nin tatile çıktığı " karartma gecelerinde gözleri  duvarda asılı musaf torbasindaki mermi ve dededen kalma tek kırmanın üzerindedir. 
HİYERARŞİ bir tek vatan ve bayrak söz konusu olduğunda geçerli değildir.
Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: KIRKAĞAÇ, KIZLARININ, BABA, OCAĞI, VATANIDIR,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı