Haber Detayı
28 Mayıs 2024 - Salı 15:42
 
ZEYTİN AĞAÇLARINIZA SAHİP ÇIKIN
İlçemizde 2017'den bu yana tarım arazilerimizde toplulaştırma çalışması yürütülüyor. Yüzlerce insanı ilgilendiren bu konu pek çok mülk sahibinin bilgisi dışında. Bilgisi dahilinde olup da itirazda bulunanların ise dikkate alınmadığı süreçte tapularımız yenilendi çoktan. Arazi sınırlarımız değişti. Şimdi ise yeni ova yolu çalışmaları kapsamında ürünlerimiz ve zeytinliklerimiz zarar görüyor.
GÜNDEM Haberi


Peki Ne Yapmalı?

Herhangi bir kamulaştırma işlemi dahilinde mülkiyet hakkımızın sınırlandırıldığı durumlar söz konusudur. Ancak anayasal bir hak olan mülkiyet hakkımızdaki değişikliklerle ilgili kanun açıktır. Mülk sahibi ile arazi ya da mahsulde yapılacak düzenlemeler tüzel kişi ve mülk sahibi arasındaki mutabakatla mümkündür.

 

Bizim arazilerimizde en çok zarar gören ürün zeytin olduğu için konu zeytin yasası ile de ele alınabilir. Kanunlarımızdaki son düzenlemelere göre zeytin kesmenin cezası yaklaşık 3 bin TL’dir. Bunu izinsiz başkasının ağacına yapılması durumları ise doğrudan mülkiyet hakkı yasasının konusudur.

 

İlçemizdeki Ova Yolu Çalışmalarına Dikkat

2019 itibariyle tartışmalı bir şekilde düzenlenen yeni tapular sonrası arazilerimizde DSİ’nin taşere ettiği Atlas Madencilik firmasının yürüttüğü yol çalışmaları yapılmaktadır. Toplulaştırmadaki zararımızın tespiti yapılamadan şimdi de zeytin ağaçlarımızın korumaya çalışıyoruz. Atlas Madencilik mühendisleri kontrolünde ova yolu çalışmalarında kesim yapılması gereken ya da gerekmese bile zarar gören ağaçlar var.

 

Şu anda ağaçlarımızın çiçek tutma zamanı olduğu için sahada yapılan çalışma her türlü yanlış olmasına rağmen bilgi ve haberimiz olmadan ovalarda zeytin ağaçlarımız budanmakta, katledilmektedir.

 

Konuyla ilgili mağdurlardan biri de benim. Bakır mahallesi anıt ağaç mevkiinde bulunan 5 ağacım bilgim dışında usulsüzce budandı. Benzer durumda olanlar için özet hak arama yolu şu şekildedir:

  1. Jandarmaya şikayetçi olun.
  2. Yerinde tespit yaptırın ve tarım kredi raporu talep edin.
  3. Şikayetinizde tazminat bedelinizi hesaplayın.

 

 

 

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: Nuray ARTIŞ
 
Etiketler: ZEYTİN, AĞAÇLARINIZA, SAHİP, ÇIKIN,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı