Haber Detayı
27 Kasım 2021 - Cumartesi 22:04
 
VAKIFLAR NE YAPIYOR?
Vakıflar neye göre tarihi Camiyi tadilat ayakları ile küçültme yoluna gitti?
TARİH Haberi


Merkez Karaosmanoğlu Camii 2018 yılında restorasyon gerekçesi ile ibadete kapatıldı.

2 yıl olarak belirlenen restorasyon sürecinde bugün 3. yıla gelindi ama restorasyonun adı "Cami Küçültme" olarak hayat buldu.

Her Kırkağaç ziyaretimde (ayda 2 – 3 kez olur) gördüğüm yıkıcı manzaralar gibi Merkez Karaosmanoğlu Camii restorasyon da sonunda yıkıcılıkla beraber, başka bir rezalete dönüşmüş.

Kimse söylemiyor mu?

Sormuyor mu? bilmem ama ben sn. Müftü Bey’e ben sorayım bari:
 Efendim nedir bunun sebebi? 

Merkez Karaosmanoğlu Camii neden tırtıklanıp küçültüldü?


 1754 yılında Bani Abdullah Ağa tarafından taş mimariyle yapılmış bu tarihi eser bugün ne sebeple küçültülüp ucube beton yapıya dönüştürüldü?
1952 yılında aslına uygun olarak büyütülen bu cami bu gün kime, neden, nasıl, niçin dokundu ki, küçültülüp bu hale getirildi?


Kırkağaç'ta Cami yeterince çok var, ilçemizin orta yerini fazlası ile işgal etmesine gerek yok diye mi düşünüldü?

Ya da araç park yeri yok da onun için mi yıkıp restorasyon kılıfı ile küçültülmesine rıza gösterildi?

Böyle mi diyorsunuz efendi?

Ya da, "bizim buna yetkimiz yok" ya da "biz bilmeyiz büyüklerimiz bilir" ya da "aaaa hiç bir şeyden haberimiz yok" mu diyorsunuz?

Ne diyorsunuz sn. müftü efendi?

Belediyemiz Kırkağaç'da toplu olarak "şehitlerimizin naaşını kaldıracak bir mekanımız yok" diye 3 dönemini aklayacak bir proje arıyor da, bunu telafi etmek için mi ecdadımızın bize bıraktığı 300 yıllık mirasa kıyıldı?

Bunu en gerçekçi biçimde sizin açıklamanız ortaya koyar sn. müftü efendi. Bu yazıya yanıt verir misiniz?

Merkez Karaosmanoğlu Cami restorasyon ayağına küçültüleceğine, tam karşısında yer alan küçük işletmeler yıkılıp o alan açılsa daha hayırlı olmaz mıydı?

Sn. Müftü efendi size, yöneltilen bu sorular belki haksız gelebilir, ancak sizin halkımız üzerinde inandırıcılığınız yüksektir, belki de sizin samimi açıklamanız Merkez Karaosmanoğlu Camii'nin son durumunu gerçek anlamda öğrenmemize vesile olur ne dersiniz?

Lütfen bize "DİN ADAMI YALAN, YANLIŞ KONUŞMAZ" ilkesini gösterin.

Kimler  Merkez Karaosmanoğlu Camii'nin küçültülmesine karar verdi de, siz etkisiz kaldınız?
Haydi bir din adamının cesareti ile bize bunu açıklayın.
İlçemizin durumu ile ilgili sorularımız devam edecek.
İlçe Milli Eğitim Müdürüne de sorularımız olacak.
Önce tespit sonra soru…
Kamuoyu aydınlansın, bilgilensin…

Bunların kimseye zararı olmaz. Tam aksine faydası olacaktır.
Sn. Müftümüz yanıt bekliyoruz.

Muhatap ararsanız, muhatabınız Kırkağaç halkıdır. Onlar sizi duyabilir.

Kandırmak hünerdir belki ama sonsuz değildir, bir gün bir deli çıkıp aldatmaları yıkar geçer.

ÖNEMLİ NOT:

YUKARIDA KIRKAĞAÇ MÜFTÜLÜĞÜNE YÖNELTTİĞİM SORULARIN TAMAMINI GERİ ÇEKİYORUM.

KENDİLERİ İLE YAPTIĞIM TELEFON GÖRÜŞMESİ SONUCUNDA GÖRDÜM Kİ ONLARDA BU KONUDA SIKINTILI.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN KENDİLERİNE DANIŞMA GEREĞİ BİLE DUYMADAN M.K. CAMİNİN SÖZDE RESTORASYONU AMA KELİMENİN TAM ANLAMI İLE KÜÇÜLTÜLMESİNE KARAR VERİP YIKIMA BAŞLAMIŞLAR.

YÜKLENİCİ FİRMA İLE DE İRTİBAT KURDUM. 

YETKİLİDEN ALDIĞIM BİLGİLERİ İLERLEYEN GÜNLERDE YAZACAĞIM.

ÖZET OLARAK KIRKAĞAÇ MÜFTÜLÜĞÜ BU KONUDA TAMAMEN YETKİSİZ VE ETKİSİZ BIRAKILMIŞ.

------------------------------

Merkez Karaosmanoğlu Camii Tarihçesi.

Kırkağaç İlçesi ,Kırkağaç merkezde çarşı içinde bulunmaktadır.

Yapım tarihi H1166 / M.1754

Yaptıran (Bani) Karaosmanoğlu Hacı Abdullah Ağa 

Kitabe :Cenab-ı Hacı Abdullah Ağa sahib-i dil-ağalı Keremde yokdur üryan rnekarİmden bi-şiyah Olub tabi semahatden hessan ü hibreçün Bu cana cami-i pak etdi peyda hasbeten Iilialı Kim onda istilcametle salatiyle dua etse Ümnid oldur ki bariden ınühayadır ona dilhalı O beyt egerçi lutfuyla ma'mur eyleyüp her dem İtalar eyleye banisine hem hazret-i Allah Peyam-ı ihtimaın guş edüb Sai dedi tarih İbadullah için nev tarz cami etdi Abdullah 1166 (Kitabe, Doç. Dr. Abdülkadir Dündar tarafından okunmuştur). 

 

Merkez Karaosmanoğlu Camii düz tavanlı, kırma çatılı ve kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Kuzey tarafına sonradan bir son cemaat yeri ilave edilmiştir. Yapıya giriş doğudandır. Çift taraflı merdivenle çıkılan kapı eşiğinin her iki yanında sonradan yapılımış abdest alma yerleri bulunur. Kapının ve kuzey köşedeki abdest alma yerlerinin üzeri sütunların taşıdığı bir sundurma ile örtülmüştür. Yapının tüm cephesi yeşile sıvanmıştır. Giriş kapısının etrafı çinilerle kaplıdır. Kapının hemen üzerinde kitabesi bulunmaktadır. Yapı geçirdiği onarımlarla orijinalliğini çok büyük ölçüde yitirmiştir. (Son darbeyi 2018-2021 de kim vurmuştur?) Kuzey cephesi tamamen elden geçmiştir. Doğu cephede altta beş adet dikdörtgen pencere, bunların hemen üst sırasına açılmış altı adet yuvarlak kemerli pencere bulunmaktadır. Kapının hemen üzerinde yer alan pencere demirli bir kapı haline dönüştürülmüş­ tür. Yapının güney cephesinde altta dört sıra dikdörtgen üstte yine dört sıra yuvarlak kemerli pencere açıklıkları bulunmakdadır 

 

Güney cephesi kısmen orijinalliğini korumaktadır. Kuzeybatı köşesinde altlı üstlü dört pen­cere yer almaktadır. Güneybatı cephenin en köşesinde yine altta dikdörtgen, üstünde yuvarlak kemerli olmak üzere iki pencere bulunmaktadır  Yapının kuzey cephesi tamamen elden geçirilmiştir. Kuzeybatı köşeden bir merdivenle yukarı çıkılmaktadır.  Caminin kuzeydoğu köşesine bitişik, silindir gövdeli, tek şerefeli tuğla minaresi bulunur. Yine caminin doğu cephesinin kuzey köşesinde kubbe örtülü bir şadırvanı da mevcuttur. İçte harimin doğu, güney (Mihrap dahil) ve batı duvarı üstteki pencere hizasının alt seviyesine kadar çini kaplanmıştır . Güneybatı köşedeki minber ve kuzeydeki büyük sütun dizelerinin taşıdığı mahfilin korkulukları benzer ahşap oymalarla süslüdür.  Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünden Vakıflar Genel Müdürlüğüne hitaben yazılmış 08.10.1952 gün ve 3188 sayılı yazıda caminin tarihi ve mimari değeri olmadığı, büyütmek amacıyla tamir ve tadil edilmekte olduğu belirtilmektedir. 

Buyrun işte size "ecdadımızın mirasları" denilen kaynak; " MANİSA KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ"

 

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: VAKIFLAR, NE, YAPIYOR?,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1