Haber Detayı
29 Kasım 2022 - Salı 16:07
 
ÜRETİCİ ANLARSA OLUR !
TARIM Haberi


Kooperatif nedir?

Kooperatif neleri amaçlar?

Başarılı olmaması neyle mümkündür?

Buraya yığınla soru yazılabilir. Ama buna gerek var mı?

Birkaç cümle bile kooperatifin üreticiye faydasını anlatabilir.

 

Ancak mesele anlayacak bir topluluğun olması. Sen istediğin kadar doğruyu olacağı kadar anlat, anlamayan bir topluluğa yetemezsin.

 

Bütün sorun burada gizli; ANLAMAK

 

Bu konuda yüzlerce film, roman, tiyatro yazılmıştır.

Meselenin düğümünü buradan çözmeye başlaya bilirsiniz .

Kaç üretici, kendi gerçek hayat hikayesine dokunan film izlemiş, kaç roman okumuş, kaç tiyatro izlemiş acaba?

 

Bunların yanıtı, bu gün kendileri adına yapılan doğru işleri görüp görmemelerinde yatıyor. Bilmeden neyi anlayabilirsiniz?

 

Demek ki öncelik, bilmekle başlıyor.

 

02 Aralık 2022 tarihin de Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı önderliğin de Kırkağaç Üreticileri adına kurulması planlanan Kırkağaç Üreticileri Kooperatifi için ön toplantı hazırlanmış. Bu toplantı meraklısı ve bilmeye dönük adım atmak isteyenlerin buluşacağı bir toplantı olacaktır.

 

Çok değerli bir toplantı olmalı sonuçları itibarıyla.

 

Bu toplantıyı gerçekleştirecek olan 10 kişinin isimlerini okudum. Aralarında tanımadıklarımdan özür diliyorum. Benim eksikliğimdir. Ama tanıdıklarımdan yola çıkarak bu arkadaşların başarılı olacaklarına inanıyorum. Öncelikle tanıdığım için yazıyorum. Dr. Sami Kireşçi bu konularda bilimsel birikimiyle Kırkğaç’lı üreticiler için çok değerli bir isim, O, oradaysa bu iş tutar. Orada olması her şeyi ile mutlak başarı adına bir güvencedir.

 

Emin Özarı’yı yazmaya gerek yok, yaptıkları yapacaklarının teminatı için yeterli bence.

 

Şeref Özengi Kırkağaç için değerli bir birikim. Siyaset üstü sayılmalı.

 

Diğer arkadaşları çok tanıyorum diyemem ama bu kadroda isimleri yer aldığına göre, diğerlerinden daha önemsiz ve beceriksiz değildir. Buna inanıyorum.

 

Kırkağaç bu şansını artık geri tepip “Akhisar Soma arasına sıkışmışlığa sığınmamalı. O sıkışmışlığı kırmanın bir fırsatı var önünüzde, buyurun kırın o zinciri ve Kırkağaç’lı üreticilerin artık bir sahibi olduğunu gösterin.

 

Sızlanmayın, kendinize sahip çıkın…

Kooperatif üreticinin birleşerek gösterdikleri güçtür.

 

Birleşerek güçlü olun artık !

 

Üretilen ürünün pazarda hakkını alması için, pazar gücü etili olması gerekir. Bu güç ise birleşip ürününü tek başına değil, kooperatif aracılığıyla pazara sunmasıyla mümkündür.

 

Kooperatif, üreticinin ürününü alır, birleştirip pazara güçlü olarak sunar.

 

Kooperatiflerin başarılı olmaması ya da olması onu kuramların ve idare edenlerin sınıfsal yapılarıyla ilgilidir.

 

Kooperatifleri kuranlar değil, bağımsız denetçiler denetlemeli. Bu konuda ihtisas sahibi olan Dr. Sami Kireşçi bu işe soyunurken güven verenlerin başında sayılmalı. Sonrasında Şerefe Özengi muhasip olarak değerli bir hesap uzamanı diye bilinmeli. Önderliğini yapan Özarı ise üyelerinin güveniyle üreticinin ayağına kadar getiriyor bu piyasanın ezici gücüne karşı kurtuluş reçetesini.

 

Tarlada ki ürününden hakkını alamadığını söyleyenler daha ne bekliyor?

 

Bu çalışmaya katılmak kooperatifleşmenin içinde olmak onun için bir kurtuluş reçetesidir.

 

Orhan Özcan isimli arkadaşın “Türkiye’de Kooperatifçiliğin Tarihi Gelişimi ve Cumhuriyet Dönemi Kooperatifçiliği” Yüksek Lisans tez çalışmasının önsözünde şöyle yazıyor;

“Son yıllarda Türkiye’de ki ve diğer ülkelerde ki kooperatif şirketler faaliyet gösterdikleri ülkelerin ekonomilerini yönlendiren önemli aktörlerden birisini haline gelmeye başlamışlardır.

 

Ülkemizde ki kooperatifçilik faaliyetleri önemli gelişmeler göstermiş olmasına rağmen, günümüzde istenilen seviyede değildir. Bu çalışma ile Türkiye’de Kooperatifçiliğin Cumhuriyet Dönemi tarihsel gelişimi anlatılmaya çalışılmıştır. Cumhuriyet Döneminde kooperatifçilik, Atatürk zamanında önemli atılımlar yapmıştır. Ayrıca, 1961 Anayasasıyla, kooperatiflerin geliştirilmesinin devletin sorumluluğuna girmesinden sonra kooperatifçilikle ilgili maddeler, Hükümet Programlarında ve Beş Yıllık Kalkınma Planlarında yer almaya başlamıştır. Günümüzde 26 farklı alanda 89.964 kooperatif faaliyet göstermektedir. Bu kooperatiflerin üye sayısı ise 8.709.756 dır. Cumhuriyet Dönemi boyunca kooperatiflerin temel sorunları arasında kooperatif eğitiminin çok yetersiz oluşu ve maddi kaynak yetersizlikleri göze çarpmaktadır.”

 

Yukarıda ki önsözde en çarpıcı tespit “KOOPERATİF EĞİTİMİNİN YETERSİZLİĞİ” olarak göze çarpıyor.

 

2 Aralık 2022 Cuma günü Ziraat Odasında yapılacak toplantı Kırkağaç Üreticilerine hayırlı olsun.

 

Toplantının katılımcıları aşağıda;

1. Emin Özarı Ziraat Odası Başkanı

2. İsmail Onan İlyaslar Emekli Asker

3. Ece Kocabıyık İlyaslar ODTÜ Biyoloji Mezunu Girişimci

4. Dr.Sami Kireşçi Akademisyen

5. Yücel Küçükcansız Çiftçi

6. Mithat Basın Emekli Öğretmen Çiftçi

7. Sabri Çakır Çiftçi

8. Şeref özengi. Muhasebeci

9. Alaattin Ok Çiftçi

10. M. Emin Tavşancı Memur ve Çiftçi

 

KırkağaçTv

 

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: ÜRETİCİ, ANLARSA, OLUR, !,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1