Haber Detayı
27 Mayıs 2021 - Perşembe 00:52
 
O BİR KIRKAĞAÇ'LI
Ashilea ‘nın hayatıma giriş hikayesi şöyle başladı. Kırkağaçlı zeytin ve zeytinyağı üreticisi Rahmi Ok kardeşim bir gün beni telefonla aradı...
MAKALE Haberi


Ashilea Hacimanolis
 
 
Ashilea Hacimonalis. O gerçek bir Kırkağaç aşığı. Onu tanımamıza vesile olan hemşehrimiz Rahmi Ok ‘a, eski İzmir Milletvekili Sayın Adil Demir ‘e ve değerli araştırmacı yazar Handar Attar hanımefendiye teşekkür ediyorum.   Ashileo ‘yu ne kadar anarsak analım kendisine teşekkürlerimizi yeterince ifade etmiş olmayız. 
 
Ashilea ‘nın hayatıma giriş hikayesi şöyle başladı. Kırkağaçlı zeytin ve zeytinyağı üreticisi Rahmi Ok kardeşim bir gün beni telefonla aradı, ofiste olduğumu öğrenince koşarak geldi. Gözyaşlarına engel olamadığı hikayeyi bir çırpıda bana anlattı. Gerçekten etkilenmemek mümkün değildi. Rahmi Ok,  Kırkağaç ana gazete bayiinin raflarında bir kitap görüyor; eline alıp karıştırıyor. Tesadüfen içinde Kırkağaç ifadesi geçen bir paragraf dikkatini çekiyor. O bölümü okuyunca kitabı satın alıyor. Hacimonalis’le karşılaşması böyle bir tesadüf işte.
 
 
 
Öğreniyor ki Ashileo’nun dedesi ve çocuk yaşlardaki babası mübadele öncesi diğer Rum hemşerilerimizle birlikte Kırkağaç’tan Girit ‘e göçerler. Alman İşgali döneminde Yunan direnişçisi olan babası Yannnis,  Almanlar tarafından sıkıştırıldığı sırada Türkiye’ye sığınmak zorunda kalır. II. Dünya Savaşı yılları yoksulluk ve yoksunluk yılları. Sığınmacılara ya toplama kampı gibi bir yerde bakılacaktır ki şartlar zordur; ya da tanıdıkları varsa Anadolu’da istedikleri bir yerde konaklamalarına izin verilir. Sonuçta onlar esir değil, sığınmacıdır. Yani, çocukken ayrıldığı Kırkağaç’a gitmek istediğini söyler ve izin alır almaz Bandırma’dan trene bindiği gibi ver elini Kırkağaç. Eski Müslüman komşular mahallelerinden çocuk yaşta ayrılan Yani ’yi tanır ve bağırlarına basarlar. Ülkesine dönmesine kadar Yannis komşularının evinde onların ekmeğini paylaşarak, onlara yardım olsun, yük olmayayım diye ameleliğe giderek, Kırkağaç’ta ikinci kez ikamet eder. Artık Kırkağaç’a bağlılığı daha da artmış, Kırkağaçlı hemşerilerine sevgisi bir volkan halini almıştır. 
 
Yazımızın konusu ve kahramanımız Ashileo, babasının bu ikinci Kırkağaç macerasından Girit’e dönmesinden sonra dünyaya gelir. O’nun lakabı da “ Turko “ dur. Herkes onu bu isimle bilir. Evde sürekli Kırkağaç sohbetleri ile büyür. Her Çam Mesiresi zamanı “Ah ! Şimdi orada olsa idik” diye çam anıları ile büyür Ashileo. 
Ekmeğini eline alır Ashileo, üniversiteyi bitirmiş ve Kandiye’de bir mali müşavirlik bürosu sahibidir artık. Eline para geçer geçmez soluğu Türkiye’de ve Kırkağaç’ta alır. Ama Türkçe bilmemektedir. Büyüklerinden dinledikleri hikayeler dışında bir belge yoktur elinde. Büyüklerinin evini ve zeytinliğini, anılarında bahsettikleri mekanları arar. Ama bulması imkansızdır. Bilen yoktur. Varsa da onlara ulaşması imkansız gibidir. 
 
İşte Rahmi Ok ‘un elindeki kitap bu hazin hikayeye değinmektedir. Çünkü Ashileo ile tanışan eski İzmir milletvekili ve kendisi de bir mübadil olan Sayın Adil Demir, Türkçe bilen bir dost olarak yardım etmeye çalıştıysa da Ashileo  defalarca geldiği, hatta eşiyle balayında bile ziyaret ettiği Kırkağaç’ta dedesinin, ninesinin yaşadığı, babasının doğduğu evi bulamaz. Rahmi kardeşim işte bu aşamada devreye girer. Hikaye onun gönlünü sızlatmıştır ve o günlerde 90’lı yaşlarındaki Öveçli’li hemşerisi Çakıcı Dayı ‘dan duyduklarını hatırlar, ona sorar bu aileyi. Çakıcı Dayı tanımakta, lakaplarını, evlerini, hatta zeytinliklerini bilmektedir. Rahmi hemen koşar İzmir’e ve Adil Demir’e ulaşır. Ben sizin dostunuzun evini bulmanıza yardımcı olabilirim der. Yıllar sonra ortaya çıkan bu imkan, Ashileo’ya heyecanla hemen ulaştırılır. Ashileo ‘da çıldırmış gibidir, hemen gelir, Adil Bey ile birlikte Kırkağaç’a. Rahmi sözünde durduğu gibi eski mülklerinin yerlerini yaşlı hemşerisinin yardımı ile bulur. Ev, içindeki kuyusundan anılarda anlatılan bütün detaylara kadar aynıdır. Artık Ashileo daha da bağlanmıştır Kırkağaç’a. Rahmi (Ashilea’nın söyleyişi ile Rami ) artık onun en büyük dostudur. Nerede ise her sene ziyarete gelir ata yadigarı Kırkağaç’a. Her seferinde Rahmi Ok tarafından kavunlar zeytin ve zeytinyağları ile yöresel yemek ikramlarıyla ağırlanır. 
 
2012 yılında ise belediye başkanımıza konu anlatıldığında bu sefer Ashileo Kırkağaç Belediye Başkanı Sayın Y.ismail Gedüz’ün davetlisi olarak gelir Kırkağaç’a. Kendisine teşekkür belgesi takdim eder sayın başkan. Buna da bir çocuk gibi sevinir Ashileo, adeta uçmaktadır o gün. Belediye binasından çıkmış ve kendilerine belediyemizce yemek verilecek mekana doğru yürürken, koluma teklifsizce dolanarak, öğrenmeye başladığı Türkçesi ile tabelaları okumaya çalışmasını, başarabildiğinde sevinçle zıplamasını unutmam mümkün değil. Ashileo, sonra oğlu ile de geldi Kırkağaç’a. Gezdik dolaştık. Öyle bir samimi insan ki, çoğu kırk yıllık dostlarımdan göremediğim yakınlığı ona karşı hissediyorum bugün.
 
İrakliyon ‘daki ( Kandiye ) evinin bahçesine yaptırdığı Kırkağaç Sokak Çeşmesi ‘nin alınlığına Türkçe harflerle Kırkağaç yazdıran bu çılgın Kırkağaç sevdalısını sevgiyle selamlıyorum. 
 
O, bir Kırkağaçlı. Uzaklarda yaşayan yurtlarından istemeyerek kopmuş, akılları, gönülleri buralarda göçüp gitmiş eski hemşerilerimizden bize yadigar kalan sevgili Ashileo, sen hepimizden fazla Kırkağaçlısın. Seni pideli paça yemeğe, atalarının özlemle andıkları kavunlardan tatmaya her zaman bekliyoruz. 
 
 
 
23/05/2021
Kırkağaç 
Şeref Özengi
Kaynak: Editör:
 
Etiketler: O, BİR, KIRKAĞAÇ'LI,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı