Haber Detayı
06 Ekim 2021 - Çarşamba 23:36
 
KIRKAĞAÇ KAVUNU YOK OLACAK !
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin ÖZARI dünyada eşi benzeri olmayan endemik bir tür olan 'Kırkağaç Kavunu' için alarm zili çaldı.
TARIM Haberi


Kırkağaç çalıştayı facebook sayfasına yazan Emin ÖZARI Türkiye'nin nadir endemik ürünleri arasında bulunan 'Kırkağaç Altınbaş Kavunu' için yok olmaya doğru hızla yaklaşılıyor anlamında bir yazı yazdı.

13.000 üretici üyeli Kırkağaç'ın en büyük meslek odası olarak bu uyarıyı yapan Oda Başkanı Emin ÖZARI şunları yazdı;

 

"
KIRKAĞAÇ KAVUNU ÖLÜYOR  ! 
Görüntüsü tadı dayanıklılığı aroması ve lif oranıyla dikkatleri üzerinde toplayan ve yüzyıllardır yurt çapında meşhur olan Kırkağaç kavunumuz,  maalesef yeni çıkan çeşitler karşısında ünvanını korumakta zorlanıyor. 


Son yıllarda ön plana çıkan siyah kavun ve sarı dilimli kavun çeşitlerinin,  tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmesi sebebiyle,  üreticilerimizin de ister istemez ticari olarak bu çeşitleri yönelmesi sonucu,  2008 yılında coğrafi işaret de alan Kırkağaç tipi  meşhur Altınbaş kavunumuz maalesef yok denilecek kadar az ekilmekte. 


Bu sebeple , yavaş yavaş yok olmaya yüz tutan meşhur Kırkağaç kavunumuzun tekrar eski günlerine dönebilmesi için galiba bir şeyler yapmanın zamanı geldi ve geçiyor. 


Sayfamızda yaptığım ilk paylaşımın daha güzel olmasını isterdim ama , dikkatleri  Kırkağaç kavununa  çekmek istediğim için bu  kötü haberle başamak zorunda kaldım. 

Umarım gerekli dikkati kavunumuzun üzerimize çekebiliriz. 
Bu vesileyle Kırkağaç'ta böylesine güzel bir çalıştayın  başlamasına öncülük eden başta Değerli hocamız Sami Kireşci olmak üzere,  emeği geçen ve destek veren herkese şükranlarımı  ve sevgi dolu selamlarımı iletiyorum.

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: KIRKAĞAÇ, KAVUNU, YOK, OLACAK, !,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1