Haber Detayı
28 Ekim 2023 - Cumartesi 22:36
 
CENGİZ GÖKÇE'NİN BAYRAM MESAJI
Bir dönem ilçemizde görev yapan efsane kaymakamlarımızdan sevgili Cengiz Gökçe'nin Cumhuriyet Bayramı mesajını sizlerle buluşturma sevinci bir bayram coşkusu gibi.
GÜNDEM Haberi


Yarın TÜRKİYE CUMHURİYETi nin 100.kuruluş yıldönümü

.Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun.

 

Bugün huzur içinde yaşıyorsak TÜRKİYE CUMHURİYETi' ni kuran başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bu vatan için canını feda eden şehitlerimize borçluyuz.

 

Birinci dünya savasindan sonra Osmanlı imparatorluğu toprakları işgal edilmiş, işgal kuvvetleri Polatlı' ya kadar gelmiş, top sesleri Ankara'dan duyulur hale gelmis, Güney'de İtalyanlar, Güneydoğu'da Fransız ve İngilizler işgal etmiş topraklarımızı. İstanbul, yabancı askerler tarafından işgal edilmiş. Bogazları yabancı askerlerin kontrolünde.

Yani manzara bu haldeyken Mustafa Kemal Atatürk ve bir grup vatansever bunun kabul edilemez olduğunu söyleyip, Anadolu'da halkı örgütlemek amacıyla 19 Mayıs 1919 da Samsuna çıktılar.

 

Uzun süren milli mücadele sonunda 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet ilan edildi.

 

Milli mücadele sadece bir ülkeye karşı değil 7 düvele karşı verildi. Yeni kurulan TÜRKİYE CUMHURİYETi' nin tapusu Lozan'da 11 devlet ve gozlemci devletlerle yapılan anlaşma sonucunda tescil edildi.

 

Artık yeni imar ve ihya etme zamanı gelmişti. Bu amaçla önce ekonomik bağımsızlığı sağlamak amacıyla, şeker fabrikaları, dokuma fabrikaları, enerji üreten tesisler, silah fabrikaları, limanlar, bankalar, tersaneler kurulmaya başlanmıştır.

 

Bu tesilere geçmişte kurulan Türk devletinin ismi verilmiştir.Örneğin Etiler devletinin ismi ETİBANK a, SÜMER devletinin ismini SÜMERBANK a verilistir.

İŞBANKASI kurulmuş halen en istikrarı bankadır.Ozel sektörün sermayesi az olduğu için iktisadi tesisleri devlet kurmuştur.

 

Bu yazımın sonunda yapılan fabrikaların ismini yazacağım.Bütün amaç milli bir devlet kurmak dışarıya muhtaç olmadan  devam etmekti.

 

Bu amacı çocuklara ve halka anlatmak için Yerli Mali Haftaları kutlanır, "Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı" sloganı beyinlere kazınırdı.

Örneğin sigaraların ismi, Bafra, Bitlis, Yenice, Yeniharmandı.

 

1970 lerde Otomobil üretildi ismi ANADOL du.benim üzüldüğüm arkadaşıyla tanışma gününü, çocugunun doğum gününü,evlilik gününü pastalar yaparak,havai fişekler atarak kutlayan insanlarımızın Koskoca TÜRKİYE CUMHURİYETi nin 100. Doğum Gününü sıradan bir günmüş gibi geçistirilmesini anlamıyorum.

 

TÜRKİYE CUMHURİYET sonsuza kadar yaşayacaktır.

 

 

Cengiz GÖKÇE

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: CENGİZ, GÖKÇE'NİN, BAYRAM, MESAJI,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1