Haber Detayı
08 Ağustos 2021 - Pazar 19:59
 
ÇALIŞTAY İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Kırkağaç Çalıştay'ı için geri sayım başladı.
EKONOMİ Haberi


Kırkağaç Çalıştayı için konunun uzmanından geri sayım hamlesi geldi. Dr. Sami Mahir KİREŞÇİ aşağıda paylaştı...
İşte söz konusu yazısı;
Merhaba değerli okurlarımız. Kırkağaç Tv’nin girişimiyle, Kırkağaç Çalıştayı yolunda önemli bir adım atıldı. Bu konuda başta Muammer Güneş olmak üzere Kırkağaç Tv’nin tüm değerli yazarlarına ve çalıştay sürecine destek veren tüm değerli dostlara teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yazımda çalıştayın Kırkağaç’ a sağlayacağı katkılardan ve çalıştay sürecinin nasıl işleyeceğinden bahsedeceğim. 
2014 yılında doktora öğrencisiyken şunu sorguladım: Manisa’da 1925 yılında, Salihli’de 1966 yılında, Turgutlu’da 1968 yılında, Alaşehir’de 1968 yılında ve Akhisar’da 1969 yılında ticaret borsaları kurulurken Kırkağaç’ta neden böyle bir girişim olmamış? Manisa Ticaret Borsası’ndan randevu alarak bir yetkiliyle görüştüm. Artık istesek de Kırkağaç’ta bağımsız bir ticaret borsası kuramayacağımızı çünkü kanun ve yönetmeliklerde değişiklik olduğunu öğrendim. Ancak, yetkili, Kırkağaç’ta Manisa Ticaret Borsası’na bağlı bir şubenin açılabileceğini ve bu konuda destek olacaklarını ifade etti. Tabi bu konuda fayda-maliyet analizi yapılması gerekiyordu. Bu sebeple benim girişimimin yetersizdi.  İlçe idarecilerinin bu konuda girişimde bulunmaları gerekiyordu. Dönemin Kırkağaç Kaymakamı’ndan randevu alarak durumu izah ettim. Bana konuyu araştıracağını söyledi ve birkaç gün sonra Kırkağaç’ta ticaret borsasına gerek olmadığını çünkü; Akhisar Ticaret Borsası’nda Kırkağaç’lı üye ve yöneticilerin olduğunu, bunun yeterli olacağını söyledi. Böylece konu kapanmış oldu.
 
Başımdan geçen bu olayı anlatmamın nedeni, o gün savunduğum fikrin haklılığını sizlere de aktarmak değil. Burada temel sorun karar yöntemi. Kırkağaç’ı ve binlerce çiftçiyi ilgilendiren kararlar bir ya da birkaç kişinin kişisel kanaatine göre verilmemelidir. Kararlar bilimsel yöntemlerle verilmelidir. Memlektinize dair ne kadar değerli bir fikriniz olursa olsun, paydaşlarla desteklenmediği sürece o, sadece size ait bir fikir olarak kalmaya mahkum oluyor. Oysa Çalıştay bizlere fikirlerimizi paydaşlarımıza aktarma, eğer onları ikna edebilirsek herkesin desteklediği ortak bir fikir haline getirme imkanı sağlayacak. Yaşadığım buna benzer birçok örnek verebilirim ancak uzatmamak adına burada bırakıyorum.
 
Çalıştayın sağlayacağı diğer bir fayda ise insanımızın bilinç düzeyine sağlayacağı katkıdır. 2018 yılında kooperatifleşmeyle ilgili bir yazı kaleme almıştım ve www.kirkagac.net haber sitesinde Hakan Demir bu yazıyı yayınlamıştı. Bu haber o dönem ses getirmiş ve özellikle çiftçi dostlarımızdan birçok kişi benimle görüşmüş ve bu konuda istekli olduklarını söylemişlerdi. Ancak çoğu çiftçinin Kooperatifçiliği tam olarak algılayamadıklarını fark etmiştim. Kooperatif bir şirket türüdür lakin anonim ve limited gibi sermaye şirketlerinden hem felsefe hem de hukuki olarak büyük farklılıklar içerir. Bu temel konular anlaşılmadan bir kooperatif kurulsa bile sürdürülmesinin olanağı olmadığını düşünüyorum. İşte Çalıştay bizlere bu vb. konularda insanımızı bilinçlendirme imkanı da sağlayacaktır. 
 
Bir diğer önemli husus, Kırkağaç’ın faydalanabileceği birçok hibe ve destek programlarından habersiz olmamızdır. Örneğin Tarım Bakanlığı’nın IPARD destekleri kapsamında Yerel Kalkınma Stratejileri geliştirmeye yönelik programlar uygulanıyor. Sadece çiftçinin bilinçlendirilmesine ve yerel kalkınma stratejilerini geliştirecek yerel eylem gruplarının oluşturulmasına yönelik 1 milyon TL’nin üzerinde hibe desteği var. Ayrıca ek ödemeler de var. Manisa ilimizde Selendi ve Gördes bu destekten yararlandı. Bu iki ilçede yerel eylem grubu dernekleri kuruldu. Tarım Bakanlığı’ndan görüştüğüm uzmanlara Kırkağaç’ın da tüm şartları taşıdığını ve uygulama kapsamına alınıp alınamayacağını sorduğumda IPARD 2 sürecinin sonlandığını öğrendim. Ancak IPARD 3 desteklerinin başlayacağını ve bu konu kapsama alınırsa Kırkağaç’ın da bu destekten faydalanabileceğini öğrendim. Bu arada Tarım Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı ile Kırkağaç’a yönelik yaptığım görüşmelerde yetkililerin ilgisi karşısında büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Eğer bizler üzerine düşer ve takip edersek imkan ve olanaklarımızın çok olduğunu belirtmek isterim. Çalıştayda, işte bu konuları takip edecek ve gündeme taşıyacak oluşumların temelini atabileceğimizi düşünüyorum.
 
Çalıştayın önemine dair son olarak da sinerjiden bahsetmek istiyorum. Hepimiz deneyimlemişizdir, birkaç arkadaş memleket meselelerine kafa yorar ya da proje üretirken bir fikir diğer fikrin temelini atar ve sonunda hiç kimsenin aklına gelmeyecek orijinal fikirler üretilir. Ben dostlarımla Kırkağaç üzerine konuşurken bu duruma  sık sık şahit oluyorum. İşte bu durum bütünün, kendini oluşturan parçalar toplamından daha fazlası olduğunu ifade eden sinerjinin neticesidir. Beş kişinin ayrı ayrı düşündüklerinin toplamı, birlikte düşündüklerinin toplamından çok çok azdır. Çalıştay sayesinde büyük bir sinerjinin ortaya çıkacağı ve Kırkağaç adına orijinal fikirler üreteceğinden şüphe duymuyorum.
 
Son olarak da Çalıştay sürecinin nasıl işleyeceğinden bahsetmek istiyorum.
 
Çalıştayın amacı Kırkağaç’ın Stratejik Pazarlama Planlamasını yapmaktır. Stratejik Planlar SWOT analizi olarak bilinen, Güçlü-Zayıf Yanlar ve Tehditler-Fırsatlar’ın ortaya konduğu bir veri setinin oluşturulmasıyla başlar.
 
Öncelikle Kırkağaç’ın güçlü yanları, zayıf yanları ile karşı karşıya kalabileceği olası tehditler ve Kırkağaç için fırsatların belirlenip sistematik bir şekilde ifade edilmesi sağlanacaktır. Daha sonra bu veriler ışığında hedeflerimiz belirlenecektir. En son olarak da bizleri hedeflerimize ulaştıracak stratejilerimiz belirlenecektir. Tüm bu analizler yapılırken paydaşlarımızdan oluşan çalışma grupları oluşturulacak ve moderatör eşliğinde beyin fırtınası tekniği kullanılacaktır. Çalıştayın planlanması sürecini de bir ekiple yapmak istiyoruz. Böylece çalıştayda tartışılacak ana temaların daha doğru belirlenmesini sağlayacağız. Ana temalar belirlendiğinde bu konularda uzman olan paydaşlarımızın da sürece katılmasını sağlayıp en uygun projelerin geliştirilmesine imkan sağlamış olacağız.
 
Söylediklerimin daha anlaşılır olması için örneklendirme yapmak istiyorum. Örneğin Kırkağaç Çalıştayı’nın ana temalarını Tarım, Ticaret ve Turizm olarak belirlemiş olalım. Her bir temanın uzmanı olan isimler bu çalışma gruplarında yer alacaktır. Mesela Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim gibi uzmanlar Tarım gurubunda yer alacaklar. Ayrıca çiftçilerimiz, çiftçi örgütü temsilcilerimiz ve diğer paydaşlar da bu grupta yer alacaklar. Böylece her fikrin konuşulmasına imkan verilecek ancak bu fikirlerin uygulanabilirliği uzmanlarca da takip edilmiş olacak. Her bir temanın stratejileri belirlendikten sonra birbirleriyle uyumlaştırma süreci başlayacak. Mesela Tarım başlığını Turizmle nasıl ilişkilendirebilirz? Agro-eko turizm buna güzel bir örnek olabilir. (https://www.turizmebakis.com/agro-turizm-nedir/) Süreci bu şekilde tamamladıktan sonra elimizdeki stratejik planın nasıl uygulanabileceğini tartışmaya başlayacağız. 
Kısaca özetlemeye çalıştığım bu süreç iyi bir planlama gerektiriyor. En kısa sürede planlama sürecini başlatmayı hedefliyoruz.
 
Kırkağaç’ımız için hayırlı olmasını diliyorum.
Hoşça kalın.
 
                                                                                 Dr. Sami Mahir KİREŞCİ
                                                                                              Ekonomist
Kaynak: Editör:
 
Etiketler: ÇALIŞTAY, İÇİN, GERİ, SAYIM, BAŞLADI,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı