Haber Detayı
14 Aralık 2022 - Çarşamba 09:42
 
BAKIRLIOĞLU'NDAN BASIN DUYURUSU
Onuncu defa konuyu Meclis gündemine getirmek açık ifadeyle art niyettir. Zeytinlikleri ranta kurban etmektir.
SİYASET Haberi


AKP yine bildiğiniz gibi.

EYT’liler emeklilik yasasını bekliyor, sözleşmeliler, geçici işçiler kadro yasasını bekliyor, fakat AKP rant yasalarını Meclise getiriyor.

Seçimi kaybedeceklerini anladıkları için, seçime kadar yandaşlara, beşli çetelere daha neler veririz, nereden rant sağlarız, nasıl para toplarız anlayışı içindeler.  

EYT, kadro yasaları beklesin, öncelik rant yasalarının! 

AKP Milletvekillerinin imzaladığı ve gece yarısı Meclise sunduğu torba kanun teklifi zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılması ve özelleştirilen limanların sözleşme sürelerinin ihalesiz olarak 49 yıla uzatılması var.

Aslında hem zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılması, ham de özelleştirilen limanların sözleşme sürelerinin ihalesiz uzatılması konusu daha önce yüksek yargıdan dönmüştü.  

Danıştay maden yönetmeliğine eklenen maden sahalarına denk gelen zeytinlik alanların madencilik faaliyetinin yapılabilmesi için zeytin ağaçlarının taşınması veya kesilmesi, madencilik faaliyeti tamamlandıktan sonra alanın rehabilite edilmesini öngören düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu.

Gerekçe çok açıktı. Zeytinin kamu yararı daha fazladır.

1939 tarihli 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun un 20. maddesi uyarınca, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı ve işletilemeyeceği hüküm altına alınmıştı.

Ve bu konu daha önce 9 defa meclis gündemine geldi. Ya yargıdan döndü ya da  ve Meclis’te kabul edilmedi.

Onuncu defa konuyu Meclis gündemine getirmek açık ifadeyle art niyettir. Zeytinlikleri ranta kurban etmektir.

 

Daha önce özelleştirilen limanların sözleşme sürelerinin 49 yıla çıkarılmasına ilişkin Mecliste AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen kanun maddesini Anayasa Mahkemesi “OY BİRLİĞİ” ile İPTAL edilmişti.

CHP TBMM Grubunun açtığı davayı haklı bulan Anayasa Mahkemesinin gerekçesi çok açıktı. ANAYASA’YA AYKIRI!

Burada amaç belli. Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarının geriye yürümez ilkesi.

Kanun Mecliste kabul edilecek, Anayasa Mahkemesine dava açılıp karar verilene kadar zeytinlik alanlar madencilik şirketlerine verilecek. Limanların sözleşme süreleri uzatılacak. Anayasa Mahkemesi kanunu iptal etmiş bile olsa iş işten geçmiş olacak.

Anayasa’ya aykırı olduğunu bile bile limanları peşkeş çekecekler.  

CHP olarak Meclise 9 defa getirilen zaytinliklerin yağmalanma yasa tekliflerine nasıl karşı durduysak, onuncu defada aynı kararlılıklar karşı duracağız.

Özelleştirilen limanların sözleşme sürelerinin Anayasaya aykırı şekilde uzatılmasında nasıl karşı çıktıysak yine aynı kararlılıkla karşısında duracağız.

 

AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ

SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR,

BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU ÜYESİ

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: BAKIRLIOĞLU'NDAN, BASIN, DUYURUSU,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1