Haber Detayı
27 Eylül 2022 - Salı 09:54
 
2008 DE OLMADI GELSİN 2022
ÇKS başvuruları hakkında ki yeni yönetmelik bir seçim yatırımı mı?
TARIM Haberi


TARIM DA DİJİTAL KAYIT NE GETİRECEK ?

Öncelikle bu yönetmeliğin beklenen sonuçlarını daha önce AYM görmüş ve bunu red etmiş. Yıl 2008. Anayasa Mahkemesi’nin ilgili davada “İptal Davasının Konusu” başlığında şöyle yazıyor; “15.5.2007 günlü, 5661 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi ve Tarım Kredi Kooperatifleri Tarafından Kullandırılan Toplu Köy İkrazatı/Grup Kredilerinden Doğan Kefaletin Sona Erdirilmesi Hakkında Kanun'un 2. ve 3. maddelerinin Anayasa'nın 2., 10., 11. ve 135. maddelerine aykırılığı savıyla iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi” İlgili kararı okumak için lütfen buraya tıklayın >>>

 

23 Eylül 2022 tarih ve 31962 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle Türk tarımı ne kazanacak?

 

Yeni yönetmelikle 2023 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi ilk başvuru tarihi 1 Eylül 2022, son başvuru tarihi 2 Ocak 2023 olmak üzere toplam 4 aylık süreyi kapsayacaktır.

 

Bu yönetmelik çiftçiye öncelikle ne fayda getirecek?

 

E-Devlet üzerinden ÇKS kayıt yaptırıyor olmak, Ziraat Odalarının net gelir kaleminden mahrum bırakmakla mı kalacak? Olayın bir seçim dönemi uygulaması olarak ilk bakışta çiftçiyi uzun bir süreçten kurtarıyor görünmesinin yanı sıra kör topal da olsa süren üretici desteklerinden faydalanacak şahısların içine hiçbir üretimi olmayanların giremeyeceğini kim garanti edebilir?

 

Ve hele ki ilk kayıt yaptıracakların gerçek çiftçilerin bağlı olduğu odalardan alınıp il ve ilçelerde ki bakanlığa bağlı müdürlüklerin insafına bırakılması ve birde seçim öncesi bir süreçte olduğumuz düşünülürse bunda şüphelenmek için sebep yok demek mümkün mü? Sınav sorularının çalındığı bir memleket olduğumuzu bilmiyor olsak belki bunlar düşünülmez. Ancak bu bir gerçek, şüpheci olmayalım mı?

 

O zaman bu yönetmelikle önümüzde ki yıl için çiftçi destekleme fonlarına çiftçilikle alakası olmayan bir takım insanların ortak olacağını öngörmek kâhin olmayı gerektirmez. Demek ki bu yönetmelik bir seçim yatırımı olması gerçeği destekleme fonlarının farklı kişiler için bir arpalık olması yadsınamaz.

 

Gelelim bir başka görüntüye. Yıllardır geldikleri siyasi programlar gereği çiftçiye sunulmayan, sunulmaktan özenle kaçınılan bir gerçeğe dikkat çekelim. Özellikle bu yönetmelikle sızlanan Ziraat Odaları bu durumdan yakınmaları hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Onlarında ağzına bir parmak bal sürülür. Ancak onların önünde tarihi bir fırsat çıkmış olması gerçeğini görmeleri gerekir. Nedir bu fırsat? Bu fırsat yıllardır hiç dokunulmayan, programlarına almaktan çekindikleri yada uzak durdukları Üretici Kooperatiflerini hayata geçirmeye başlamak.

 

Evet, Ziraat Odaları adam akıllı, ayakları yere basan tüzüklerle gerçek üretici kooperatiflerine yönelmeleri için, bu tarihi fırsatı hayata geçirmeleri, ellerinden alındığını sandıkları etkilerini bir üst perdeye taşıyabilirler. Bu fırsat çalışkan ve samimi odaların önüne iyi ve uygulanabilir süreçler çıkarabilir. Ziraat Odaları üretici kooperatifleriyle gerçek çiftçilerin hem gücüne güç katar hem de yüzlerini pek ala güldürebilir. Kuşkusuz kolay değil. Ama imkansızda değil.

M.Güneş

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: 2008, DE, OLMADI, GELSİN, 2022,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1