Haber Detayı
12 Haziran 2021 - Cumartesi 15:21
 
DOLU ÇİFTÇİYİ YİNE VURDU
11.07.2021 Cuma günü akşam saatlerinde başlayan yağış doluya çevirince olan oldu.
TARIM Haberi


 

Kırkağaç'lı çiftçileri bu sefer dolu vurdu.

11.07.2021 Cuma günü akşam saatlerinde başlayan yağış doluya çevirince olan oldu. Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle yazmış;

"5000 dekar ekili alan doludan zarar gördü... 
Kırkağaç'ta 11Haziran cuma günü akşam saatlerinde yağan şiddetli yağmur ve dolu yağışında yaklaşık 5000 dekar alanda büyük hasar meydana geldi.
Biber,  domates,  Mısır , Buğday ve kavun ekli olan arazilerde meydana gelen şiddetli dolu yağışında ürünlerde sadece gövdeler meydanda kaldı.  Buğdayların başakları yerle bir oldu,  kavun , domates ve mısır tarlalarında ürünlerin yaprakları komple  zarar gördü . Allah beterinden saklasın. 
Burada Tarsim sigortasının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor , fakat Tarsim sigortasının maliyeti yüksek olduğundan , çiftçilerimiz sadece kredi çektikleri arazilere mecburi sigorta yaptırıyorlar.  Halbuki primlerin daha da aşağılara çekilip çiftçilerimizin sigortayı gönüllü yaptırması lazım. 
 Bir de sigorta ile ilgili şu uyarıyı yapmak istiyorum , çiftçilerimizin yüzde 70/80 gördüğü hasarı Tarsim eksperleri yüzde 25/ 30 seviyelerinde görüyor, bu da Tarsim'e olan güvenci Çiftçi nezdinde zayıflatıyor. 
Odamızın Ziraat mühendisleri bugün zarar gören arazilerde zarar tespiti yapacaklar.  Çiftçi ziyaretleri yapılacak,  tekrar tüm çiftçilerimize geçmiş olsun Allah beterinden korusun bir daha göstermesin. 
Emin Özarı
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı"

Sayın Başkan sorunun çözümünde sigorta firmalarının yüksek prim uygulamasına dikkat çekiyor. Sigorta firmaları esasen bankalar gibi yüksek kar oranlarını hedefleyen yabancı sermaye gruplarının elinde. 

Bunlardan farklı olarak bu tür afetler için yasalarımızda yardım mevzuatları mevcut. Bunlar afet ve acil durumlarda işletilir. Tabi bunların işletilmesi üreticinin yanında olan güçlü bir kamuoyu desteği ile mümkün. Yanı halkımızın deyimi ile "ağlamayan bebeğe mama yok"

Bakın T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ bölümünde  'AFET VE ACİL DURUM HARCAMALARI YÖNETMELİĞİ' başlığı altında şunlar yazıyor;

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; afet ve acil durum faaliyetleri ödeneğinin özel hesaba aktarılmasına ve bu hesaplardan yapılacak harcamaların muhasebeleştirilmesine, denetlenmesine ve alımlarda kullanılacak ihale yöntemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. 

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerin afet ve acil durum faaliyetleri kapsamında özel hesaplardan yapacakları mal ve hizmet alımları ile yapım işlerini, afet ve acil durum mahallinde ve işlerinde çalıştırılanlara yapılacak ödemeler ile diğer giderler ve bunlara ilişkin iş ve işlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 25/9/2009 tarihli ve 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 23 üncü maddesi ile 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi  Hayata   Müessir  Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 33 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Acil durum: Toplumun tamamının veya belli kesimlerinin normal hayat ve faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan ve acil müdahaleyi gerektiren olayları ve bu olayların oluşturduğu kriz halini,

b) Afet: Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan doğal, teknolojik veya insan kaynaklı olayları,

c) Afet ve acil durum faaliyetleri: Afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetlerin ülke düzeyinde etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve olayların meydana gelmesinden önce hazırlık ve zarar azaltma, olay sırasında yapılacak müdahale ve olay sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirme çalışmalarını,

ç) Afet ve acil durum faaliyetleri ödenekleri: 5902 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine göre Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bütçesinde yer alan ödenekleri,

d) Başkan: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanını,

e) Başkanlık: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığını,

f) Kanun: 25/9/2009 tarihli ve 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu,

g) Mülki amir: Vali ve kaymakamı,

ğ) Özel hesap: Kanunun 23 üncü maddesine göre Başkanlık, kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idareler tarafından Kanun kapsamındaki faaliyetlerin ifası amacıyla kullanılmak üzere bankalarda açılacak hesapları, 

h) Yetkili merci: Başkanlık ve Başkanlığın yetki verdiği birimleri, ifade eder."

Sevgili mağdur üreticilerimiz; sayfanın linkini vererek vatandaşlık haklarınızın farkında olup, haklarınızın peşine düşmeniz için bunları okumalısınız. 

İşte bölümün tam metinlerinin bulunduğu link :

T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

KAMU SPOTU UYUŞTURUCUYA GEÇİT YOK

 

 

 

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: DOLU, ÇİFTÇİYİ, YİNE, VURDU,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1