Haber Detayı
18 Ocak 2023 - Çarşamba 14:42
 
YALANA İNANALAR YANSIN MI?
Yıllarca topluma "2023 de Lozan bitiyor" diye algı oluşturup, Cumhuriyet'e saldırdılar. Fakat bu gün gelinen noktada bunun "şaka" olduğunu sanan bir Büyük Millet Meclisi Başkanımız var şükür.
SİYASET Haberi


Cehalete söz dinletmenin ne kadar zor olduğunu yaşayanlar bilir.

Yıllar önce bir yalan attılar ortaya ciddi ciddi maşaları tartıştırdılar, televizyonlarda sıktılar da sıktılar.

"2023 de Lozan sözleşmesinin gizli maddeleriyle beraber Lozan ortadan kalkacak Türkiye nefes alacak." At yalanı gerisi hakikatin çabasına kalsın.

Bu yalan yeni değil di kuşkusuz. Kökü daha geilerde aslında. 

"Lozan Barış Antlaşması, 1. Dünya Savaşı sonrası 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalandı. TBMM hükümetini, İsmet İnönü başkanlığında Dr. Rıza Nur Bey ve Hasan Saka'dan oluşan heyet temsil etti. Antlaşma, TBMM hükümeti ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya ve Lozan Krallığı tarafından imzalandı. 

Ancak antlaşmanın 'gizli maddeleri' olduğu tartışmaları başladı. Bununla ilgili ilk tartışma kayıtlara göre, 6 Mart 1923 yılında Meclis'te bir konuşmayla gündeme geldi. Dönemin Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey, hükümetin Lozan görüşmelerinde Meclis'ten 'gizli' işler çevirdiğini dile getirdi. 

VE YENİDEN PİŞİRİLİP SERVİS EDİLDİĞİ TARİH 2016

Bu tartışma uzun yıllar aralıklarla devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016 yılında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan '27. Muhtarlar Toplantısı'nda "Tarihte bize ne yaptılar? 1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan'ı 'zafer' diye yutturmaya çalıştı. Her şey ortada" diyerek tartışmaları yeniden gündeme taşıdı."

BU GÜN TBMM BAŞKANI NE DİYOR PEKİ  ?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'te basın mensuplarının Lozan Antlaşması'nın gizli maddeleri olduğu yönündeki iddiaları sorması üzerine, bunları ilk duyduğunda espri olarak algıladığını söyledi.

Meclis Başkanı yıllardır topluma pompalanan bir yalanı sanki ilk defa duymuş gibi davranıyor, oysa bu yalanı Sn. Cumhurbaşkanı'na söyletmediler mi? O metinlerin yazarları yazdı haydi, iyi de bunu bilen hiç kimse mi olmadı?

Sn. Cumhurbaşkanı'na aslı astarı olmayan gerçek dışı şeyleri konuşturanları Sn. MeclisBaşkanı bilmiyor mu?

Neyse soru çok ama faydası yok.

Sn Şentop'un açıklaması devamla şöyle;

LOZAN SÜRELİ BİR ANLAŞMA DEĞİL

""Süre meselesi söz konusu değil, anlaşmada böyle bir şey yok. Gizli madde meselesi de hukukçular açısından tuhaf karşılanacak bir durum. Çünkü, bir anlaşma yapıldığı zaman bu anlaşma, o imzalayan ülkelerin parlamentolarına gelir, orada onaylanır. Gizli olan bir hüküm nasıl parlamentoda onaylanacak, kim bakacak, değerlendirecek de onay verilecek?

Uluslararası anlaşmalarda gizli bir hüküm olamaz. Gizli hüküm denilen bir şey varsa anlaşma değildir; anlaşma metninden değildir zaten. Böyle bir şey yok. Süreli de değil, bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan'ın da yok."

Ve yıllardır öne sürülen bir yalan daha çürüdü.

Kayıp edilen yılların bedelini kim mi ödüyor?

Bu yalana kayıtsız kalanlar ödüyor elbet.

Kaynak: (KYS) - Kırkağaç Yazın Seçkileri Editör: M.Güneş
 
Etiketler: YALANA, İNANALAR, YANSIN, MI?,
Haber Videosu
Yorumlar
Alıntı Yazarlar
Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı
UA-37277569-1